Prate "insta", lajkuju "fejs": Da li je roditeljima sve dozvoljeno?

Dokle roditelji smeju da idu kada je praćenje onlajn aktivnosti njihove dece u pitanju...

  • 0
društvene mreže, deca, telefon Foto: Pixabay.com

Nalozi tinejdžera na društvenim mrežama su prepuni informacija o tome kako se provode u izlasku, na rođendanu, ekskurziji itd. Da li to znači da roditelji imaju dozvolu da prate aktivnosti svoje dece na mrežama?

Tehnologija je omogućila roditeljima da lakše dođu do stvari koje ih interesuju, a da su u vezi sa njihovom decom. Više od polovine roditelja svakodnevno proverava mreže svog deteta. Ni poznate ličnosti nisu imune na ovaj trend, Aleks Rodriges je priznao kako je napravio lažan profil na Instagramu kako bi pratio svoju ćerku i bio u toku sa dešavanjima. Ali, da li bi zaista trebalo da pretresamo društvene mreže svoje dece?

Praćenje dečije aktivnosti na društvenim mrežama može pomoći roditeljima da rano primete ako se nešto čudno dešava sa njihovim detetom. Kod adolescenti koji imaju između 12 i 15 godina, a koriste socijalne medije više od tri sata dnevno, češće dolazi do pojave mentalnih problema poput depresije, anksioznosti i agresije.

Aktivnost na socijalnim medijima može uticati i na dečiju perspektivu, njegovu mogućnost da upiše dobar fakultet i dobar posao. Trenutno se vrše istraživanja sa ciljem da se istraži da li društveni mediji mogu navesti dete da proba drogu. Oko 45 odsto tinejdžera je priznalo da su konstantno onlajn, što dovodi do toga da je sasvim normalno da roditelji žele da zaštite svoju decu. Postavlja se pitanje: "Gde je granica između vođenja i štićenja dece i kršenja nijhove privatnosti?"

društvene mreže, deca, telefon Foto: Pixabay.com

Da li je OK da roditelji špijuniraju svoje tinejdžere?

- Špijuniranje ima negativnu konotaciju. Po definiciji špijuniranja, vi radite nešto protiv volje te osobe i kršite njihovo pravo na privatnost. Ono što roditelji žele jeste da nadgledaju svoju decu - rekla je psiholog Gejl Saltz.

Koja je razlika između špijuniranja i nadgledanja? Stručnjaci kažu da ovo drugo označava proveru detetovih aktivnosti jednom nedeljno, umesto da to čine svakog dana. Psihiolozi kažu da roditelji uvek mogu od svoje dece tražiti šifre društvenih mreža ili ih pratiti na društvenim mrežama. Pored toga, trebali bi da budu iskreni sa svojom decom i da izbegavaju pravljenje lažnih profila.

Psiholozi smatraju da treba da postoje granice koje roditelji ne bi trebalo da pređu, kao što je na primer čitanje sms poruka iz dečijeg telefona. Roditelji ne mogu očekivati da imaju pravo, da čitaju poruke koje njihova ćerka razmenjuje sa potencijalnim dečkom. Uvid u nalog na socijalnim medijima može biti dovoljan da se zaključi da devojčica ima dečka.

S druge strane, postoje situacije kada roditelji mogu otići dalje nego što je to prethodno rečeno. Ako tinejdžer pokazuje znakove ozbiljnih problema, kao što je želja za suicidom, roditelji imaju pravo da prečešljaju i sms poruke.

- Ako mislite da bi vaše dete moglo da sebi oduzme život ili da uradi nešto prilično opasno, granice više ne postoje - rekla je doktor Saltz.
društvene mreže, deca, telefon Foto: Pixabay.com

Ohrabrite decu da odgovorno koriste tehnologiju

Pre nego što tinejdžeri dobiju ključeve od kola, moraju da polože vozački ispit. Da bi dobili nalog na društvenoj mreži, deca ne moraju da prolaze nijednu vrstu obuke. Preko je potrebno da prvo nauče kako da odgovorno koriste društvene mreže.

Doktor Strohman je pokušao da to uradi zajedno sa osnivačem "Digital Citizen Academy kids" programa. Napravili su program koji roditeljima, vaspitačima, nastavnicima nudi znanje o zdravoj tehnologiji, čija upotreba počinje u zabavištu. U tom uzrastu se deca upoznaju sa tehnologijom i njenim pozitivnim aspektima, dok ih ujedno podseća da moraju biti sigurni dok su na internetu. Kako deca rastu, tako se povećava količina informacija koju dobijaju o internetu i njegovoj pravilnoj upotrebi.

I dobro informisana deca mogu pogrešiti. Ako dete zna da roditelj gleda njihov profil, razgovor je dosta jednostavniji. Roditelj može reći da je video određenu stvar i dete će zbog samog pomena znati da to nije bilo u redu.

Veliko je NE kada roditelji prave lažne pofile! Ali šta decu sprečava da urade isto? Apsolutno ništa. Kao i većina aspekata roditeljstva, sve što možete da uradite je da deci date najbolje moguće savete kako bi bili samouvereni i uspešni.

(K.B./Parents.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA