≫ 

Na to verovatno ni ne obraćate pažnju, ali vaši lični podaci mogu biti dostupni svakome

Ako još ne znate šta su "korpe"oblaka" i koliko mogu da budu "bušne", krajnje je vreme da to saznate...

  • 0
Devojka za kompjuterom, laptop, donji veš, krevet Foto: Profimedia/imageBROKER

Da internet nije najbezbednije mesto po našu privatnost, odavno znamo. S obzirom na količinu osetljivih informacija koje mogu dospeti tamo i biti dostupne bilo kome, sasvim je razumljivo što smo pomalo paranoični. Osetljive informacije miliona ljudi su skladištene na serverima, čiji se sistemi dokumenata nazivaju "cloud buckets" (bukvalni prevod: korpe oblaka).

Ova onlajn skladišta, odnosno "oblaci" (eng. clouds) omogućavaju da se uskladišti pregršt podataka na čuvanje velikim kompanijama, poput Google-a, Apple-a, Amazona i Microsofta, ali samo konfigurisanje "skladišta" leži u rukama firmi koje ih koriste, piše EuroNews.

Pojedine kompanije osetljive informacije smeštaju u takozvane "korpe", koje nisu baš najbezbednije. Uvek postoji opasnost od toga da će neki haker pristupiti "korpi" i ukrasti podatke koji se tamo nalaze.

Osetljive informacije koje se tamo mogu pronaći uključuju i podatke iz vašeg pasoša, ako ste ikada imali priliku da te podatke prosleđujete putem interneta. Pored pasoša i ličnih karti, u onlajn skladištima se mogu pronaći i stvari ako što su radne biografije, kontakt informacije, pa čak i nage fotografije.

Haker Foto: Profimedia

"Korpe oblaka" mogu da sadrže par miliona stavki, a obično nose nekakav uopšten, nezanimljiv i nevažan naziv, pa je, zato teško ući u trag vlasniku.

Stručnjaci za internet bezbednost navode da je jako problematično to što kompanije prave takve propuste u rukovođenju svojom digitalnom infrastrukturom, te da je nužno uvesti promene kojima će se onemogućiti lak upad u onlajn skladišta.

Sajber kriminal je u porastu proteklih par godina. A tražena roba sve više su lične, poverljive informacije običnih ljudi, ali i korporativne tajne. Hakerske grupe, na primer, mogu ukrasti podatke, zaključati ih, a zatim tražiti od ogromnih svetskih korporacija otkup.

U suštini, bilo koja informacija za koju ne biste poverovali da može biti dostupna, ako ste je ikada postavili negde na internetu, može se nalaziti u nekom "oblaku", od datuma vašeg rođenja, do ulice i broja gde stanujete.

Zato, obratite pažnju kakve lične podatke postavljate onlajn i kome ih prosleđujete!

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA