≫ 

Srbija prva u regionu i 14. u svetu po razvoju informatičke bezbednosti

"Međunarodno priznanje i visoko mesto na ovoj listi ostvarili smo pre svega usvajanjem dobrih propisa, zaštitom digitalnih servisa i podataka, reagovanjem na incidente i uspešnom borbom protiv visokotehnološkog kriminala"

  • 0
Bezbednost, Internet, Hakeri

Foto: Pixabay.com

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da se prema razvoju informacione bezbednosti Srbija nalazi na najvišoj poziciji među zemljama u regionu, prema rang listi koju utvrđuje Akademija za e-upravu Republike Estonije.

Na listi od ukupno 144 zemalja formiranoj prema nacionalnom indeksu informacione bezbednosti, Srbija zauzima 14. mesto.

"Međunarodno priznanje i visoko mesto na ovoj listi ostvarili smo pre svega usvajanjem dobrih propisa, zaštitom digitalnih servisa i podataka, reagovanjem na incidente i uspešnom borbom protiv visokotehnološkog kriminala", rekla je državna sekretarka, ističući značaj zaštite sistema i informacija kritične infrastrukture za efikasnost digitalizacije.

Ona je za ovu godinu najavila da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviti sistemski razvoj informacione bezbednosti, donošenjem podzakonskih akata nedavnog usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, uspostavljanjem Evidencije operatora IKT sistema od posebnog značaja, kao i pripremom nove strategije razvoja informacione bezbednosti u RS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA