≫ 

Google menja način funkcionisanja interneta, i to sve zbog jedne važne stvari

Googleov cilj je da u isto vreme poboljša privatnost korisnika i zaštiti poslove izdavača i oglašivača

  • 0
Gugl, pretraživač

Pixabay.com

Google kontroliše način na koji većina sveta surfuje internetom, a njihov pregledač Chrome koristi više od pola svetske populacije. Ta kompanija sada želi da promeni način na koji druge kompanije i oglašivači prate milione Chromeovih korisnika.

U postu koji je nedavno objavio tehnički direktor Chrome-a Džastin Šu, navodi se da kompanija namerava da ukine „kolačiće treće strane“ (third party cookies) u roku od dve godine.

Obični „kolačići“ dozvoljavaju sajtovima da prate vašu aktivnost, a „kolačići treće strane“ dozvoljavaju to i sajtovima koje niste ni posetili. Njihovo ukidanje omogućiće korisnicima interneta da bolje sačuvaju svoju privatnost.

- Korisnici zahtevaju veću privatnost - transparentnost, mogućnost izbora i kontrolu nad upotrebom njihovih podataka - zbog čega je jasno da ekosistem interneta treba da evoluira kako bi udovoljio sve većem broju ovakvih zahteva - kaže Šu.

Britain Digital Ads

Michel Euler

Većina popularnih pregledača, uključujući Apple-ov Safari i Mozilla Firefox, već je postavila striktnija ograničenja u ovoj oblasti, a Googleovo saopštenje pojavilo se dan pre nego što je Microsoft predstavio svoj novi Edge, koji je napravljen na osnovu Chrome-ovog koda, ali sa većim ograničenjima u vezi sa kolačićima.

Šu je, u objavi, kritikovao pristup nekih Chrome-ovih konkurenata.

- Neki pregledači su reagovali na zahteve korisnika blokiranjem kolačića treće strane, ali mi smatramo da to dovodi do nenameravanih posledica, koje negativno utiču i na korisnike i na ekosistem interneta - izjavio je on.

Googleov cilj je da u isto vreme poboljša privatnost korisnika i zaštiti poslove izdavača i oglašivača, piše CNN.

- Blokiranje kolačića bez pronalaženja drugog načina za plasiranje relevantnih reklama znatno smanjuje primarni izvor prihoda izdavača, što ugrožava budućnost interneta - piše u saopštenju.

Telefon, Chrome, Google

Foto: PIxabay.com

Ipak, eksperti tvrde da je Googleov pristup takav zbog njihovog sopstvenog digitalnog marketinga, koji im donosi veliku većinu prihoda.

- Drugi pretraživači žele da ograniče kolačiće treće strane, motivisani sve većim korisničkim nezadovoljstvom. Previše reklama targetira korisnike na osnovu posete određenim sajtovima, pa su ljudi sve više svesni da se njihovo pretraživanje prati širom interneta - kaže Džastin Brukman, direktor na odseku privatnosti potrošača i tehnološke politike u neprofitnoj organizaciji Consumer Reports.

- Google, sa druge strane, deluje zainteresovano da očuva praćenje treće strane - ali kako su kolačići krhki i napadaju se sa svih strana, zato Google istražuje druge metode praćenja u pretraživaču - dodao je Brukman.

Prema njegovim rečima, postoji osnovani strah da bi Google mogao da upotrebi svoju moć i dominaciju da nastavi da prikuplja podatke čak i bez kolačića i da uguši konkurenciju u tom procesu.

(Telegraf.rs/V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA