Google ukida "kolačiće"?

To će biti ogromna promena, pre svega za oglašivačku industriju i izdavače koji zavise od praćenja kretanja i ponašanja korisnika na web-u i trgovine njihovim informacijama

  • 0
Britain Digital Ads Michel Euler

U Googleu planiraju da tokom iduće dve godine postupno ukine podršku internet kolačićima (cookies) u web pregledaču Chrome za eksterna lica. Najava ukidanja podrške za internet kolačiće trećim stranama u Chrome-u nije veliko iznenađenje, s obzirom da u Googleu nameravaju da podignu nivo bezbednosti svog internet pregledača.

No, rok za ukidanje podrške prilično je kratak i mogao bi imati posledice po više industrija koje svoje poslovanje baziraju na internetu. Takođe se planiraju nova ograničenja kada je reč o praćenju korisnika. Uvode se nova pravila SameSite, koja određuju kako je kolačićima označenim za korišćenje trećim stranama moguće pristupiti isključivo putem sigurne internet veze, odnosno HTTPS, piše SEEBiz.

Međutim, u iduće dve godine se planira potpuno uklanjanje podrške za internet kolačiće u Chrome-u. To će biti ogromna promena, pre svega za oglašivačku industriju i izdavače koji zavise od praćenja kretanja i ponašanja korisnika na web-u i trgovine njihovim informacijama. Google će ponuditi rešenje kolokvijalno nazvano “peščanik za privatnost”, koje bi oglašivačima trebalo da omogući prikaz relevantnih oglasa uz svođenje praćenja na najmanju moguću meru.

Za sada još uvek nije poznato kako će to konkretno funkcionisati u praksi. U Googleu nameravaju da ovu inicijativu provedu kroz proces standardizacije, te da su testiranja planirana tokom naredne godine, nakon čega će uslediti postepeno prebacivanje oglašavanja na nove, drugačije sisteme, prenosi PC Press.

Za očekivati je kako će biti onih koji će se svemu protiviti. U Google-u su otvoreni za alternativna rešenja, ali insistiraju na zaštiti privatnosti korisnika i standardima računarske bezbednosti. Takođe, očekuju kako će njihov primer slediti i drugi kreatori web pregledača. Neki od njih, poput Mozille sa Firefoxom, već su povukli radikalne poteze kako bi blokirali brojne internet kolačiće trećih strana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA