≫ 

Brkata mlada, transrodna zastava, ptica dodo… Kako vam se sviđaju novi emodžiji?

Do kraja godine svi ćemo na svojim telefonima moći da ih koristimo, ali da li su nam zaista i potrebni?

  • 2

Transrodna zastava, žene koje nose smokinge, roditelji koji bebe hrane iz flašice i rodno neutralni Deda Mraz deo su novog ažuriranja emodžija za 2020. godinu „Unicode konzorcijuma“, neprofitne organizacije koja postavlja standarde za kompatibilnost s emodžijima i objavljuje nove simbole.

Novi set emodžija nudi mnoštvo novih rodno inkluzivnih simbola među kojima su koji rodno neutralna osoba, brkati muškarac sa velom za venčanje, kao i rodno neutralna osoba u smokingu, najavljuje CNN.

Ovi novi simboli će se proširiti na postojeće, koji trenutno obuhvataju samo muškarca u smokingu i ženu koja nosi venčanicu.

emoji Printscreen: Emojipedia

Predložio ih je Google, koji je takođe predložio potpuno nove emodžije koji prikazuju hranjenje bebe iz flašice.

Predloge za nove emodžije može podneti bilo ko, iako korporacije poput Googlea, Microsofta i Applea obično završe sa velikim udelom prihvaćenih predloga.

Italijani će svakako biti oduševljeni dodavanjem emodžija na kom je šaka sa skupljenim prstima nazvana "Italijanski gest rukom". Ovaj gest rukom  se uglavnom koristi da izrazi zbunjenost, nevericu ili potpuno odbacivanje ("O čemu to govoriš?!"). Takođe,  njime se energično i pomalo agresivno pojačavaju direktna pitanja („Ko?“ „Gde?“ ili „Zašto?“).

emoji Printscreen: Emojipedia

Među novitetima su i smajli sa jednom suzom, lice sa "Gručo naočarama", Nindže, ptica dodo i vunasti mamut (dve izumrle vrste), čaj sa mehurićima, i srce - ali ono bukvalno, anatomsko (pluća su takođe navedena u posebnom simbolu).

Novi set, koji uključuje ukupno 117 novih piktograma, biće predstavljen sa izdanjem Emoji 13.0 kasnije ove godine. Tada će proizvođači pametnih telefona i drugih uređaja morati da ih ugrade putem ažuriranja softvera, što će se verovatno dogoditi na jesen.

(Telegraf.rs/V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • seki

    3. februar 2020 | 02:54

    debilizam koji nova generacija nove dece nece ni primetiti kao cudno ili ubaceno na silu. kuvaju nas u mlakoj vodi, kad pocne da vri bice kasno da zaba iskoci iz lonca.

  • Dragan

    2. februar 2020 | 16:04

    morati da ih ugrade putem ažuriranja softvera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA