• 0

Facebook pogasio veliki broj profila ruskih obaveštajaca, Moskva bez komentara

Sa lažnih naloga su kontaktirani lokalni mediji i političke ličnosti sa ciljem da se plasiraju izmišljeni detalji ili priče o nekim spornim političkim pitanjima

  • 0

Facebook je sopštio da je suspendovao mrežu naloga koje je koristila ruska vojna obaveštajna služba. U saopštenju koje je preneo Rojters, Facebook tvrdi da je internom istragom utvrđeno da ljudi koji stoje iza otkrivenih lažnih naloga, na prvi pogled međusobno nepovezanih i nekoordinisanih, pripadaju ruskim vojnim obaveštajnim strukturama.

Rusko ministarstvo odbrane nije se odmah odazvalo pozivu da prokomentariše ovu odluku Facebooka. Zvanična Moskva je ranije odbacila optužbe iz nekih zapadnih zemalja o umešanosti u unutrašnje poslove drugih.

Takođe je negirala rezultate istrage i nalaze specijalnog američkog tužioca Roberta Milera o pokušaju ruskog uplitanja preko društvenih mreža u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Rukovodilac sektora sajber bezbednosti Facebooka Natanjel Glajčer, izjavio je da je u najnovijoj ruskoj operaciji na Facebooku i na Instagramu, korišćeno više od 100 lažnih profila lažnih novinara u ciljanim državama.

Kako se navodi, sa tih lažnih naloga kontaktirani su lokalni mediji i političke ličnosti sa ciljem da se plasiraju izmišljeni detalji ili priče o nekim spornim političkim pitanjima poput navodne korupcije, etničkih tenzija na Krimu, ili pada malezijskog aviona u Ukrajni 2014. godine.

Glajčer je Rojtersu potvrdio da Facebook odavno zna za korisnike koji preko kontakta sa stvarnim ljudima pokušavaju da proture i nametnu "negativni, ciljani uticaj i ostvare svoje namere".

Kompanija "Grafika" koja se bavi istraživanjima i analizom društvenih medija, pregledala je sporne naloge pre nego što ih je Facebook suspendovao i saopštila da su najaktivniji bili tokom 2016. i 2017. godine, iako je nekoliko profila bilo u funkciji i ove godine.

Mreža lažnih profila je privukla tek nekoliko hiljada pratilaca, ali je uspevala da grupiše članke objavljivane u lokalnim medijima, predočio je Ben Nimo, glavni analitičar kompanije "Grafika".

Facebook je saopštio da je suspendovao još dve grupe naloga, od koji je jedna povezana sa prethodno identifikovanom iranskom mrežom koja targetira SAD, a druga sa jednom pi-ar agencijom u Vijetnamu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima