≫ 

Zaobilazi zabranu preko obrazovne usluge: "Google špijunira decu mlađu od 13 godina"

Iako internet gigant uslugu Google Education reklamira kao vredan alat za škole koje nemaju resurse, izgleda da on ipak predstavlja još jedno sredstvo za prikupljanje informacija

  • 0
Deca Foto: Pixabay.com

Državni tužilac Nju Meksika tužio je Google na osnovu optužbi da ova tehnološka kompanija neovlašćeno prikuplja lične podatke dece kršeći savezne i države zakone. Tužba, koja je podnešena u američkom Okružnom sudu u Albukerkiju, tvrdi da Google koristi svoj paket obrazovnih usluga koji promoviše školama, nastavnicima i roditeljima, zapravo kao način da špijunira decu i njihove porodice.

Glavni državni tužilac Hektor Balderas kaže da, iako ova kompanija reklamira Google Education kao vredan alat za škole koje nemaju resurse, on zapravo predstavlja sredstvo za praćenje šta deca gledaju na Internetu u učionici i kod kuće na privatnoj mreži. On navodi da se skeniraju sve informacije, od fizičke lokacije do toga koji su sajtovi posećeni, koji su video zapisi gledani, sačuvane šifre i kontakt liste.

Prema njegovim rečima, bezbednost učenika bi trebalo da bude prioritet broj jedan svakoj kompaniji koja pruža usluge deci, a posebno u školama.

- Praćenje podataka učenika bez pristanka roditelja nije samo nezakonito, već i opasno - dodaje Balderas.

Google je odbacio tvrde kao "pogrešne", rekavši da paket "G Suite for Education" omogućava školama kontrolu pristupa nalozima i zahteva da škole imaju pristanak roditelja kada je to neophodno.

- Ne koristimo lične podatke korisnika osnovnih i srednjih škola za ciljane oglase – rekao je portparol Google-a.

Za razliku od Evrope, SAD nema sveobuhvatan nacionalni zakon koji reguliše prikupljanje podataka i privatnost. Umesto toga, imaju niz državnih i saveznik zakona koji štite određene vrste podataka, poput zdravlja potrošača, finansijskih informacija i ličnih podataka dece, navodi Paris Guardian.

google search shutterstock.com

U zahtevu Nju Meksika navodi se kršenje nekih od tih zakona, koji zahtevaju da web stranice ili mrežne usluge imaju roditeljski pristanak pre prikupljanja bilo kakvih podataka dece mlađe od 13 godina. U odvojenom slučaju, Google je već pristao da plati 170 miliona dolara američkim vlastima zbog kršenja privatnosti maloletnih korisnika video servisa YouTube.

Prema tužbi Nju Meksika, iako kompanija ne dozvoljava deci mlađoj od 13 godina da otvore Google naloge, Google pokušava da zaobiđe ovu zabranu preko svoje obrazovne usluge, kako bi "potajno stekao pristup informacijama o deci Nju Meksika".

Kancelarija glavnog tužioca podnela je sličnu tužbu protiv Google-a i drugih tehnoloških kompanija 2018. godine protiv, kako je Balderas opisao, nezakonitog prikupljanja podataka sa mobilnih aplikacija namenjenih deci. Taj slučaj još uvek čeka na saveznom sudu. U poslednjoj tužbi se navodi da više od 80 miliona nastavnika i učenika koristi Google obrazovnu platformu.

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA