Evo kako da zaštitite sve podatke na svom Gmail nalogu za samo 10 minuta

Umesto da se nadate da hakeri neće odabrati baš vas, ova četiri jednostavna koraka će vam pomoći da obezbedite svoj Gmail

  • 0
Gmail, laptop, dži mejl, kompjuter

Foto: Unsplash

Od izvoda iz banaka do ličnih poruka, kao I mnogih zahteva za resetovanjem lozinki - vaš Gmail nalog obiluje ličnim podacima. Kada bi bilo ko nepoznat došao u njihov posed, mogao bi da pristupi i ostatku vašeg internet identiteta.

Umesto da se samo nadate da hakeri neće odabrati baš vas, izdvojte 10 minuta vremena i obezbedite svoj Gmail nalog upravo sada.

1. Koristite jaču lozinku

 

Svako od nas ponekad je koristio istu staru lozinku koju je dobro upamtio - na više različitih sajtova. Međutim, ponavljanje iste lozinke prava je pozivnica za hakere. Sve što je potrebno da urade je da pronađu slabu tačku na jednom sajtu i dokopaju se vaše lozinke, a  potom će pokušati da sa njom pristupe i raznim drugim sajtovima.

Vreme je da svoju lozinku ojačate. Koristite unikatne, duge ili proizvoljno generisane lozinke za svaki nalog koji imate. Pamćenje ovih lozinki je jednostavno kada koristite "Password manager".

Da biste promenili lozinku, posetite "Security" stranicu vašeg Gmail naloga, kliknite na "Password" u sekciji "Signing in to Google". Verifikujte svoju trenutnu lozinku, zatim upišite novu i kliknite na "Change".

2. Verifikacija u dva koraka

 

Kada ova opcija nije aktivirana, hakerima je dovoljna samo vaša lozinka kako bi pristupili vašem Google nalogu, u koji spadaju i YouTube, Gmail, GooglePay… Sa verifikacijom u dva koraka, hakerima je potrebna vaša lozinka, ali i proizvoljno generisan šestocifreni broj koga dobijate u poruci na vaš mobilni telefon.

Sva podešavanja vrše se na sekciji "Security" u opciji "2-Step Verification" gde možete odabrati metod na koji ćete primati šestocifreni kod.

Gmail, Gmejl

Foto: Unsplash

3. Proverite unesene metode zaštite

 

Verovatno je prošlo mnogo vremena otkada ste se registrovali na Gmail, i možda ste od tada promenili broj telefona, ili obrisali stari imejl koji ste nekada koristili, a koji je označen kao rezervni u slučaju da morate da povratite ukradeni nalog. Zbog toga je pametno da proverite ove podatke, jer će Google upravo njih koristiti u slučaju da je neophodno da potvrdite svoj identitet.

U sekcijama "Recovery phone", "Recovery email" i "Security question" možete ažurirati podatke.

4. Proverite aktivnost naloga

 

Postoji mogućnost da je neki haker (ili bivša devojka ili momak) pristupio vašem nalogu, a da vi to ne znate. Da biste to proverili, ulogujte se na nalog i potražite dno strane. Videćete liniju na kojoj piše "Last account activity".

Na kraju linije, kliknite na "Details" da biste videli kada, kako i sa koje lokacije je vašem nalogu pristupano. Ukoliko uočite bilo kakvu sumnjivu aktivost, kliknite na "Sign out of all other Gmail web sessions" i odmah promenite lozinku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA