• 0

Rad od kuće - izazov za mreže: Kako Evropljani koriste internet i telefone u vreme pandemije korone?

Ne treba očekivati kolaps širokopojasnog interneta, ali je sasvim moguće smanjenje brzine interneta u vreme masovne upotrebe...

  • 0

Rad od kuće, zatvaranje škola i univerziteta i izolacija zbog koronavirusa izazvali su u delovima Evrope nezabeleženi pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, pa su u pojedinim zemljama provajderi pozvali korisnike da se ponašaju racionalno kako bi se izbegao kolaps sistema.

Zapadnoevropski provajderi telekomunikacionih usluga ipak tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanim internet saobraćajem, ali i da rade na tome da povećaju svoje kapacitete, prenose evropski mediji.

U nemačkom data centru DE-CIX (Commercial Internet Exchange) u Frankfurtu, drugom po protoku informacija internet čvoru na svetu i najvažnijoj interkonekcijskoj platformi u Evropi, 15. marta uveče zabeležen je novi svetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi.

Predstavnici DE-CIX centra ipak tvrde da bi mogli da obezbede neophodnu frekvencijsku širinu za besprekornu interkonekciju, čak i kada bi sva preduzeća u Evropi prešla na rad od kuće.

Portparol Nemačkog telekoma (Deutsche Telekom) izjavio je za list Handelsblat da je ta kompanija još u januaru pripremila planove za vanrednu situaciju i eventualnu pandemiju i da je glavni cilj da se očuva funkiconisanje infrastrukture, a da za sada nema nekog posebnog opterećenja mreže.

Predsednik nemačkog IT udruženja "Bitkom" Ahim Berg kaže da obavljanje mnogih aktivnosti od kuće zbog koronavirusa predstavlja izazov za mreže, ali da ne stvara obavezno i nove vrhove opterećenja, pošto se oni obično javljaju uveče, po završetku radnog vremena.

On je pojasnio da se opterećenje mreže u najvećoj meri može pripisati video-strimingu. Striming video snimaka čini oko 60 odsto ukupnog protoka odataka.

Prohtevi rada od kuće i nastave preko interneta srazmerno su skromni. Čak i video-konferencije su sa srazmerno malim brzinama od 2 i 8 megabita u sekundi moguće bez problema, kazao je Berg.

video igrice

foto: Pixabay.com

Britanci vole igrice

Mark Džekson, urednik britanskog sajta ISPreview, kaže da ne treba očekivati kolaps širokopojasnog interneta ili nešto slično, ali da je sasvim moguće smanjenje njegove brzine u vreme masovne upotrebe.

Izgleda da Britanci vreme koje moraju da provedu kod kuće vole da ubijaju i igranjem igrica. Najveća svetska platforma za kompjuterske igrice Steam u nedelju je u Britaniji zabeležila rekord sa više od 20 miliona igrača aktivnih u isto vreme.

Italijani pričaju telefonima

Slična stvar zabeležena je i u Italiji koja je posebno teško pogođena epidemijom koronavirusa i gde je prinudna izolacija uvedena u mnogim oblastima na severnom, industrijski razvijenom delu zemlje.

devojka, telefon

Foto: Unsplash.com

Direktor Telekoma Italija Luidji Gubitosi izjavio je da je njegova firma kod kablovskog interneta zabeležila porast aktivnosi od 70 odsto, delom i zahvaljujući aplikacijama za igrice poput Fortnite i Call of duty.

U Italiji je, međutim, pored interneta, zabeležen i značajan porast mobilnog saobraćaja. Mobilna aplikacija WhatsApp saopštila je da je u Italiji zabeležen porast poruka i poziva od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Microsoft zabeležio stopostotni porast upotrebe aplikacija koje se koriste za rad od kuće.

Španci, koristite fiksni!

Španija ima jedan od najboljih širokopojasnih internet u Evropi. U toj zemlji ima više brzih optičkih kablova nego u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji zajedno, ali se pokazalo da ni takva mreža ne garantuje da ne može biti problema.

Vodeće španske telekomunikacione kompanije u zajedničkom proglasu su pozvale korisnike da u danima koji dolaze fer i razumno koriste internet i usluge mobilne telefonije.

Prema pisanju medija, protok podataka kroz mreže telekomunikacionih kompanija porastao je proteklih dana za 40 odsto, broj mobilnih poziva za 50 odsto, a broj poruka preko mobilne aplikacije WhatApp porastao je petostruko.

fiksni telefon

Foto: Pixabay

Operateri su pozvali korisnike da u radno vreme daunlouduju samo dokumente koji su im u tom trenutku potrebni, da obimnije dokumente ne šalju u vidu atačmenta u mejlovima, već da šalju linkove ka tim dokumentima, da kada god je moguće koriste fiksne telefonske linije umesto mobilnih uređaja, i da aplikacije koje služe za zabavu, za striming filmova ili igranje igrica, koriste izvan udarnih vremena.

SAD: "Ne znamo kako će infrastruktura ponašati!"

Milioni ljudi u SAD, takođe, rade i uče od kuće, zbog čega internet mrežama preti opasnost da budu napregnute do krajnjih granica.

- Jednostavno ne znamo kako će infrastruktura ponašati, rekao je za Njujork Tajms nekadašnji predsenik Federalne komisije za komunikacije Tom Viler.

- Ono što predstvalja internet protok dovoljan za nekoliko kućnih kompjutera, možda neće biti dovoljan kada na to dodate đake i studente koji će veći deo dana pohađati nastavu od kuće.

A takvu situaciju, njujorški list je ilustrovao odgovarajućom karikaturom, uz pitanje: Dakle, radimo od kuće. Može li internet to da podnese?

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели The New York Times (@nytimes) дана

(Telegraf.rs/Beta/NYT)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima