Baloni lansirani iz Amerike dovode internet u teško pristupačne delove Afrike

Kada budu počeli da rade iznad Mozambika, omogućiće internet usluge koji podržavaju podatke, glas, SMS i mobilne finansijske usluge

  • 1
Vazdušni baloni noseći turiste, uzdižu se na nebu u susret izlasku sunca Foto: Tanjug/AP/Emrah Gurel

Baloni koji lebde 20 kilometara iznad severnog Mozambika treba da obezbede stabilne internet veze za tu udaljenu oblast gde je nasilje često i praćeno napadima na infrastrukturu, javili su Google-ova matična kompanija Alfabet, i lokalni provajder mobilne telefonije Vodacom.

Očekuje se da će baloni biti postavljeni u stratosferi iznad Mozambika za nekoliko meseci da prošire pokrivenost 4G interneta na provincije Nijasa i Kabo Delgado. Kompanija Loon, ogranak Alfabeta, nedavno je lansirala slične balone iznad delova Kenije.

Poslednjih meseci telefonske predajnike u provinciji Kabo Delgado više puta su oštetili islamski ekstremisti, koji vode pobunu u kojoj je ubijeno više od 1.000 ljudi od 2017. godine. U ekstremističkim napadima ove nedelje prekinut je pristup internetu u delovima te provincije.

Provincija Nijasa najsiromašnija je u Mozambiku i tu se nalazi veliki rezervat za divlje životinje koji je često na meti lovokradica. Njegovu zapadnu granicu predstavlja jezero Malavi.

Mreža lebdećih balona-predajnika za mobilne telefone 20 kilometara iznad Zemlje dozvoliće Vodacomu da proširi pristup mobilne telefonije u te dve provincije koje je teško pokriti zbog velikih i logistički izazovnih geografskih oblasti i slabe gustine stanovništva.

Baloni će biti lansirani u SAD-u i vetar će ih odneti u stratosferi do Afrike, navela je kompanija Loon. Kada budu počeli da rade iznad Mozambika, omogućiće internet usluge koji podržavaju podatke, glas, SMS i mobilne finansijske usluge.

Narednih meseci Loon i Vodacom će zajedno raditi na postavljanju kopnene infrastrukturu koja će služiti kao fizička tačka za povezivanje balona kompanije Loon za internet i osnovnu mrežu Vodacoma.

Veliki baloni će pomoću kompjutera sami pratiti kretanje vazduha i svoj geografski položaj, i sami će se pomoću propelera - "ventilatora" držati na mestu gde treba da budu.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA