Ako koristite ovu društvenu mrežu, proverite da li je sve u redu sa vašim kompjuterom

Zaposleni u dve evropske kompanije koje sarađuju sa vojskom dobili su poruke putem LinkedIn-a od osoba koje su se predstavile kao službenici velikih američkih kompanija...

  • 0
Twitter, Linkedin, Instagram, Facebook, Drustvene mreze Foto: Pixabay.com

LinkedIn je poslovna društvena mreža putem koje se može stupiti u kontakt sa zanimljivim kandidatima i potencijalnim poslovnim saradnicima, zatim dogovarati poslovi, sastanci i slično.

Zbog toga, uopšte ne bi trebalo da vas čudi ako putem LinkedIn-a dobijete poruku od čelnih ljudi ili osoba zaduženih za regrutovanje u kompanijama koje su zainteresovane za vaše usluge.

Mnogi zbog takvih poziva, čak i ako ne razmišljaju o napuštanju svog posla, žele bar da čuju i saznaju o kakvom poslu bi tu moglo da se radi i kakvi bi uslovi mogli da budu ponuđeni.

Tako su zaposleni u dve evropske kompanije koje sarađuju sa vojskom dobili poruke putem LinkedIn-a od osoba koje su se predstavile kao službenici velikih američkih kompanija Collins Aerospace i General Dynamics.

Nakon što su stupili u kontakt sa njima putem poruka na LinkedIn-u, poslali su im dokumente vezane uz potencijalno zaposlenje koje je trebalo da prouče, ali ono što zaposleni u evropskim kompanijama nisu znali je da sve vreme komuniciraju sa hakerima i kriminalcima.

Prema informacijama kompanije ESET, hakeri su otvorili profile na LinkedIn-u na kojima su naveli da su zaposleni u navedenim američkim kompanijama. Zatim su kontaktirali osobe iz evropskih kompanija, a onda im poslali dokumente koji su sadržali maliciozni kod.

Nakon toga, hakeri su uspeli da "provale" u mreže tih kompanija, ali nije poznato da li su se dokopali kakvih važnih podataka. Takođe, nema konkretnijih informacija ni o samim hakerima, ali iz ESET-a napominju da su pronašli povezanost sa Lazarus Groupom, zloglasnim hakerima iz Severne Koreje.

Iako su hakeri i ranije koristili LinkedIn za traženje informacija o potencijalnim metama napada, ovo je prvi put da je poslovna društvena mreža iskorišćena za distribuciju samog malver softvera.

U vezi sa ovim slučajem, iz LinkedIn-a su za Reuters rekli da su identifikovali i izbrisali hakerske, odnosno prevarantske profile.

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA