• 0

Dezinformacije stižu sa Balkana: Ponovo radi "makedonska fabrika lažnih vesti"

Izmišljene vesti i klikbejt naslove u vreme predsedničkih izbora u SAD 2016. godine "proizvodile" su "farme trolova" sa Balkana, koje su se izgleda ponovo aktivirale...

  • 0

Tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. godine pojam lažnih vesti je postao svakodnevna tema u celom svetu. Tada je bilo otkriveno da nisu samo politički aktivisti iz svojih razloga u javnost puštali neistinite, izmišljene vesti i klikbejt naslove, već da su to činile i "farme trolova" sa Balkana - a sve to kako bi na lažnim stranicama sa bombastičnim "vestima" prikupili što više klikova i tako pokušali nešto da zarade.

U Velesu u Severnoj Makedoniji na takav način je zarađivao veliki broj mladih. Kako su oni bili uključeni u dezinformisanje u vezi sa američkim izborima, mesto je dobilo nadimak Trampov Veles. Kasnije je otkriveno da se ova praksa proširila i u regionu, pa je 2018. godine BBC slične "farme" otkrio i na Kosovu.

Kako je ove godine aktuelna pandemija koronavirusa, uz nju se vežu mnogobrojne lažne vesti, pa su se tako njihovi autori iz Makedonije ponovno aktivirali. Pre nekoliko nedelja u velikom "čišćenju" Facebook je otkrio i uklonio brojne naloge koji su na toj društvenoj mreži širili dezinformacije. Mnogi od njih su poticali upravo iz Severne Makedonije, kao i sa Filipina, piše ZDNet.

Ove "farme lažnog sadržaja" organizovane su po principu piramidalne šeme. Samo jedna osoba sa vrha ima pristup stranici, dok za nju rade desetine ljudi koji izmišljaju vesti i povezuju ih sa aktualnim događajima. Posebne ćelije ne znaju jedna za drugu, ali svaka od njih radi za sebe, smišlja dramatične naslove i pokušava da generiše što više moguće klikova.

Ovaj put, očekivano, glavni mamac za klikove na članke sa izmišljenim sadržajem bila aktualna pandemija korona virusa i sve sa njom u vezi. Osim toga, jedna od tema su i aktualni protesti u SAD, ali i, ponovno, četiri godine kasnije, izbori za novog šefa Bele kuće.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima