≫ 

Dezinformacije stižu sa Balkana: Ponovo radi "makedonska fabrika lažnih vesti"

Izmišljene vesti i klikbejt naslove u vreme predsedničkih izbora u SAD 2016. godine "proizvodile" su "farme trolova" sa Balkana, koje su se izgleda ponovo aktivirale...

  • 0
Lažne vesti Printscreen: YouTube/Fake News

Tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. godine pojam lažnih vesti je postao svakodnevna tema u celom svetu. Tada je bilo otkriveno da nisu samo politički aktivisti iz svojih razloga u javnost puštali neistinite, izmišljene vesti i klikbejt naslove, već da su to činile i "farme trolova" sa Balkana - a sve to kako bi na lažnim stranicama sa bombastičnim "vestima" prikupili što više klikova i tako pokušali nešto da zarade.

U Velesu u Severnoj Makedoniji na takav način je zarađivao veliki broj mladih. Kako su oni bili uključeni u dezinformisanje u vezi sa američkim izborima, mesto je dobilo nadimak Trampov Veles. Kasnije je otkriveno da se ova praksa proširila i u regionu, pa je 2018. godine BBC slične "farme" otkrio i na Kosovu.

Kako je ove godine aktuelna pandemija koronavirusa, uz nju se vežu mnogobrojne lažne vesti, pa su se tako njihovi autori iz Makedonije ponovno aktivirali. Pre nekoliko nedelja u velikom "čišćenju" Facebook je otkrio i uklonio brojne naloge koji su na toj društvenoj mreži širili dezinformacije. Mnogi od njih su poticali upravo iz Severne Makedonije, kao i sa Filipina, piše ZDNet.

Ove "farme lažnog sadržaja" organizovane su po principu piramidalne šeme. Samo jedna osoba sa vrha ima pristup stranici, dok za nju rade desetine ljudi koji izmišljaju vesti i povezuju ih sa aktualnim događajima. Posebne ćelije ne znaju jedna za drugu, ali svaka od njih radi za sebe, smišlja dramatične naslove i pokušava da generiše što više moguće klikova.

Ovaj put, očekivano, glavni mamac za klikove na članke sa izmišljenim sadržajem bila aktualna pandemija korona virusa i sve sa njom u vezi. Osim toga, jedna od tema su i aktualni protesti u SAD, ali i, ponovno, četiri godine kasnije, izbori za novog šefa Bele kuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA