Viber poslao jasnu poruku: Ljudske vrednosti iznad profita

Društvena akcija koja je prethodila prekidu saradnje Vibera i Facebooka pokazala je da korisnici mogu demokratiju primeniti i preko aplikacija koje koriste

  • 3
Viber, Vajber Foto: Shutterstock

Viberov prekid saradnje sa Facebookom dokaz je da u Viberu vrednosti stavljaju ispred profita, a pokazuje i da korisnici mogu demokratiju primeniti i preko aplikacija koje koriste, rekao je u izjavi za Tanjug izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvu Milan Antonijević.

On je ocenio da prekidanje saradnje zbog neslaganja sa vrednostima koje promoviše Facebook nije previše ubičajeno u svetu kompanije koje idu za profitom.

- Očigledno da je vrednosni element mnogo prisutniji kod Vibera nego kod Facebooka - rekao je on.

Facebook je više godina bio na udaru kritika naročito zbog nasilja a to je i jedan od razloga za prekid poslovne saradnje koji je Viber naveo.

- Ovo su multinacionalne kompanije koje ulaze skoro u svačiji dom, odnosno svačiji telefon i na taj način mogu uticati na stvaranje pojedinih stavova i o politici, u ovom slučaju konkrento o onome što se dešava u Severnoj Americi, ali i o nekim drugim delovima planete - rekao je Antonijević.

Dodao je da je Viber, inače kompanija u vlasništvu japanskog konglomerata, time poslao jasnu poruku da stoji iza sprečavanja nasilja.

Antonijević je podsetio da je Fondacija za otvoreno društvo iz Njujorka slala poruke Facebooku o načinu na koji radi i da je bilo i izvinjenja Marka Cukenberga.

- Sve to nekako treba staviti na papir kada gledamo gde se nalaze socijalni mediji, koja je njihova uloga, koliko oni utiču na predstavu o životu koju građani imaju - ocenio je Antonijević.

Facebook Foto: Pixabay.com

Konstatovao je da je društvena akcija koja je prethodila prekidu saradnje Vibera i Facebooka pokazala da korisnici mogu demokratiju primeniti i preko aplikacija koje koriste.

- Mogu zahtevati i biti veoma aktivni u zahtevima ka multinacionalnim kompanijama, a to je poruka i za naše građane, da se kroz pojedine kompanije koje funkcionišu u Srbiji može uticati na njihov rad, njihove vrednosne stavove, može se zahtevati od svih kompanija da budu odgovorne kada se govori o ljudskim pravima, podsticanju nasilja, podršci grupama koje se bore protiv nasilja - kaže Antonijević.

Dodaje da se tako demokratija iz parlamenata i drugih arena spušta na društvene medije i nešto "što je zaista u svačijem telefonu".

- Biće zanimljivo, treba pratiti ovaj uslovno rečeno sukob i videti kako će se on razrešiti - zaključio je Antonijević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA