Posle povlačenje velikih oglašivača, Facebook ekspresno "eliminiše" desničare

Velike kompanije su povukle reklame sa Facebooka, zbog tvrdnji da ta društvena mreža ne čini dovoljno na uklanjanju rasističkog sadržaja i govora mržnje

  • 2
instagram whatsapp facebook Foto: Shutterstock

Facebook je saopštio da je sa te društvene mreže uklonjeno i zabranjeno na stotine naloga povezanih sa nasilnim i antivladinim pokretom u SAD-u.

Ta mreža je bila povezana sa krajnje desničarskim pokretom "Bugalu" (Boogaloo), ali se razlikovala od njega jer se aktivno trudila da počini nasilje, preneo je BBC. Naoružani pripadnici Bugalua viđeni su na nedavnim protestima u SAD.

Ovaj potez je učinjen u trenutku kada se Facebook suočava sa bojkotom oglašivača zbog govora mržnje na platformi.

Velike kompanije, uključujući Ford, Adidas, Koka-Kolu i Starbaks, povukle su reklame sa Facebooka, na šta su apelovali aktvisti, koji kažu da Facebook ne čini dovoljno na uklanjanju rasističkog i drugog sadržaja koji predstavlja govor mržnje.

Facebook je juče saopštio da ometa opasnu grupu na svojoj platformi. Oni aktivno promovišu nasilje protiv civila, policajaca i vladinih službenika i institucija, navodi se u saopštenju.

Članovi ove mreže nastoje da regrutuju druge u širi Bugalu pokret, deleći isti sadržaj na mreži i prihvatajući isti vanmrežni izgled kao i drugi u pokretu.

Pokret Bugalu deli sledbenike sa nekim neonacističkim i belim rasističkim grupama, kao i libertarijancima i anarhistima.

Facebook je uklonio 220 naloga na istoimenoj platformi i još 95 naloga sa Instagrama, kao i 28 stranica i 106 grupa koje trenutno čine mrežu.

Uklonjeno je i preko 400 dodatnih grupa i preko 100 drugih stranica zbog kršenja politike o opasnim pojedincima i organizacijama, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA