≫ 

"Google je obmanuo korisnike!"

Google nije propisno informisao svoje korisnike i nije dobio njihov pristanak na odluku iz 2016. o objedinjavanju njihovih ličnih podataka sa Google naloga koji sadrže informacije o njihovim aktivnostima na ostalim stranicama...

  • 0
Google, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Australijska agencija za konkurentnost i zaštitu potrošača (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv kompanije Google tvrdeći da je ona obmanuli svoje korisnike, kako bi u značajnijoj meri prikupili njihove podatke iz više razloga, među kojima je i ciljano reklamiranje.

ACCC na Saveznom sudu nastoji da dokaže da Google nije propisno informisao svoje korisnike i nije dobio njihov pristanak na odluku iz 2016. o objedinjavanju njihovih ličnih podataka sa Google naloga koji sadrže informacije o njihovim aktivnostima na ostalim stranicama, koje nisu povezane sa najpoznatijim internet pretraživačem, koristeći pritom Google tehnologiju.

Tim potezom, aktivnosti na internet stranicama koje nisu u vlasništvu Google povezane su sa korisničkim imenima i drugim identifikacijskim informacijama u njegovom posedu, ali notifikacije koje su prikazane korisnicima nisu bile dovoljne za informisani pristanak, tvrdi ACCC.

To regulatorno australijsko telo optužuje Google za korišćenje objedinjenih informacija kako bi unapredio komercijalni efekat svog oglašavačkog poslovanja.

- Verujemo da bi mnogi potrošači, da im je ponuđen izbor, možda odbili da daju pristanak da Google objedinjuje i koristi tako veliki raspon njihovih privatnih podataka isključivo u svrhu finansijske dobiti za tu kompaniju - izjavio je predsednik ACCC Rod Sims, prenosi Hina.

Google odbacuje optužbe o zavaravanju potrošača i poručuje da će braniti svoju poziciju na sudu. Ta kompanija tvrdi da su promene, koje su uveli 2016. bile neobavezne, da su potrošače zamolili za njihov pristanak putem svima lako shvatljivih obaveštenja i da su na njih mogli da pristanu ili ne pristanu po sopstvenoj volji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA