Društvene mreže jačaju borbu protiv dezinformacija u susret američkim izborima

Facebook je pokrenuo Centar za pomoć korisnicima, a Twitter proširio pravila protiv dezinformacija...

  • 0
Američka zastava, AMERIKA, USA

Foto: Pixabay

Platforme društvenih mreža pojačale su borbu protiv dezinformacija o američkim izborima. Facebook je pokrenuo centar za pomoć korisnicima sa izvorima u vezi sa izborima, a Twitter proširio pravila protiv dezinformacija o poštanskom i ranijem glasanju.

Ovaj potez je usledio pošto su društvene mreže postale predmet kritika zbog onoga što je nazvano "nemarnim pristupom lažnim vestima i kampanjama dezinformacija", za koje mnogi veruju da su uticale na ishod izbora 2016. godine.

Potez Twittera će uključivati stvaranje novih pravila "koja naglašavaju tačne informacije o svim dostupnim opcijama za glasanje, uključujući poštu i prevremeno glasanje".

- Usredsređeni smo na osnaživanje svake osobe sa pravom glasa da se registruje i glasa kroz partnerstvo, alate i nove politike - rekla je Džesika Herera-Flanigan, potpredsednica Twittera za javnu politiku.

Facebook je u međuvremenu pokrenuo Centar za informisanje o glasanju kako bi korisnicima pomogao da daju tačne i lako dostupne informacije o glasanju, bez obzira na to gde žive.

Kompanija je na svom blogu saopštila kako je takođe razgovarala sa zvaničcima o dezinformacijama oko rezultata izbora kao pretećoj opasnosti.

Twitter je objavio da će u sledećih mesec dana uvesti mere za nove alate, politike i resurse za glasanje. Istražuje kako da proširi svoju "politiku građanskog integriteta" kako bi se pozabavili pogrešnim prikazivanjima glasanja putem pošte i drugih postupaka. Precizni detalji tog poteza još se dovršavaju.

Američki predsednik Donald Tramp više je puta bez dokaza tvrdio da je glasanje poštom, za koje se očekuje da će se zbog pandemije drastično povećati, podložno velikim prevarama.

Proces nije novost u Sjedinjenim Državama - gotovo svaki četvrti birač na taj je način glasao na izborima 2016. godine.

Mnogi su stručnjaci rekli da je zbog rutinskih metoda i decentralizovanog karaktera američkih izbora otežano uticati na glasanje poštom, prenosi Hina.

Video: Šta se sve tačno desilo ispred Bele kuće dok su agenti odvodili Trampa na sigurno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA