Teroristi putem društvenih mreža sakupljali novac za akcije, zaplenjeno 2 miliona $ u bitkoinima

Mislili su da su zaštićeni pošto aplikacije koriste enkripciju...

  • 0
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

Stručnjaci su još ranije upozoravali da bi teroristi lako mogli da ih prihvate kriptovalute za finansiranje svojih operacija. Sada se to i dogodilo.

Tri velike terorističke organizacije, vojno krilo Hamasa - "Brigade Al Kasama", Al Kaida i Islamska država (IS) - odlučile su da organizuju donatorsku akciju za prikupljanje novca za svoje akcije.

One su, pomoću društvenih mreža i zvaničnih internet sajtova, od svojih istomišljenika zatražili donacije u bitkoinima. Akciju su, međutim, otkrile američke vlasti i odmah krenule u akciju.

Kako je saopštilo američko Ministarstva pravde, vlasti su uspele da preuzmu kontrolu nad jednom od stranica i da uplate preusmere u svoj, umesto u virtuelni novčanik Hamasa, navodi Rojters.

Pripadnici Al Kaide su, s druge strane, tražili donacije za kupovinu novog oružija putem aplikacije za dopisivanje kratkim porukama Telegram, dok su pripadnici IS-a koristili svoj internet sajt i Facebook stranu kako bi prodavali lažnu zaštitnu opremu od korona virusa i na taj način prikupili sredstva.

Zanimljivo je da u ovoj akciji ništa nije bilo skriveno. Teroristi su mislili da su zaštićeni jer aplikacije koriste enkripciju, rekao je za Rojters jedan od američkih agenata.

Krajnji ishod cele akcije bila je zaplena više stotine naloga za korišćenje kriptovaluta, četiri internet stranice i isto toliko Facebook profila, kao i ukupno dva miliona dolara u kriptovalutama.

Iz američkog Ministarstvu pravosuđa ističu da je ova akcija, u kojoj su učestvovali i agenti FBI-a, Službe unutrašnje bezbednosti i Poreske uprave, predstavljala najveću zaplenu kriptovaluta povezanu sa terorizmom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA