≫ 

Facebook "aktivno promoviše" negiranje Holokausta, mreže pune antisemitskih sadržaja

Facebook i druge društvene mreže korisnicima preporučuju velike količine antisemitskih sadržaja, dok iz FB-a poručuju da mnogi takvi postovi sami po sebi krše politiku protiv govora mržnje...

  • 2
Bodljikava žica Foto: Pixabay

Algoritam društvene mreže Facebook "aktivno promoviše" sadržaje koji negiraju Holokaust, ističe se u analizi koja bi trebalo da podstakne dodatni pritisak na tog giganta društvenih medija da ukloni sve antisemitske objave u vezi sa nacističkim genocidom nad Jevrejima.

Detaljno istraživanje koje je sporoveo britanski Institut za strateški dijalog (ISD), organizacija koja se bori protiv ekstremizma, došlo je od zaključka da unošenje pojma "holokaust" u pretragu na Facebooku nudi izbor velikog broja preporuka koje vode do stranica na kojima se poriče Holokaust.

Tu su se našli i brojni linkovi ka izdavačima koji štampaju i prodaju revizionističku i negirajuću literaturu, kao i stranice posvećene poznatom britanskom negiraocu Holokausta Dejvidu Irvingu, piše Guardian.

Aušvic, logor, Holokaust Foto: Pixabay

Objavljivanje ovih podataka poklopilo se sa zahtevima preživelih Holokausta iz celog sveta, upućenih "šefu" Facebook-a Marku Zakerbergu, za uklanjanjem takvih sadržaja sa te društvene mreže.

Prošle srede Facebook je objavio da zabranjuje teorije zavere u kojima se govori o "Jevrejima koji kontrolišu svet". Ipak, čini se kao da su u Facebooku nevoljno kategorizovali kao govor mržnje, ocenio je ISD.

Istraživači su otkrili da na Fecebooku postoji najmanje 36 Facebook groupa, koje prati 366.068 korisnika te društvene mreže i koje su posebno posvećene negiranju Holokausta, i na kojima se postuje sadržaj tog tipa. Takođe, na svim posećenijim stranicama, Facebook preporučuje još sadržaja iste vrste.

- Negiranje Holokausta je namerno delegitimizovanje patnje Jevrejskog naroda i kada ljudi to otvoreno rade to bi trebalo da bude shvaćeno kao čin mržnje - istakao je istraživač ISD-a Džejkob Dejvi.

Istraživači su, takođe, otkrilii da je sadržaj kojim se poriče Holokaust veoma prisutan i dostupan i na Twitter-u, Reddit-u and YouTube-u. U 2.300 slučajeva otkrili su upotrebu termina "holohoaks" (engl. holohoax: holo - Holokaust; hoax - engl. prevara) na Reddit-u, 19.000 slučajeva na Twitter-u i 9.500 na YouTube-u. Sve objave su postavljene u poslednje dve godine.

Aušvic 2, 3 Foto: Printscreen/YouTube/Yad Vashem

Inače, kada je kada su zločini iz Drugog svetskog rata u pitanju, ni na ovim našim prostorima, Facebook se nije baš "proslavio".

Tako je Javna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina" iz Kozarske Dubice, u Bosni i Hercegovini, nedavno imala problem da registruje svoju zvaničnu Facebook stranicu zbog navodnog govora mržnje i to - prema usašama. Naime, algoritimi društvene mreže nisu dozvolili registrovanje stranice zbog upotrebe termina "ustaški zločin" uz obrazloženje da je reč o "širenju govor mržnje".

Iz Facebooka, povodom ovog slučaja, navode da "uklanjaju bilo koji post u kome se slavi, brani ili pokušava da opravda Holokaust". Isto se odnosi i na ismejavanje tog zločina i njegovih žrtava, optužbi na njihov račun da lažu, i bilo kakvo širenje mržnje i pozivanje na nasilje.

- Mi, takođe, uklanjamo grupe i stranice u kojima se diskutuje o poricanju Holohausta i preporučuju različiti antisemitski materijali. I dok generalno ne uklanjamo sadržaje samo zbog toga što nisu istiniti, mnogi postovi koji negiraju Holokaust često sami po sebi krše našu politiku portiv širenja govora mržnje i zbog toga bivaju uklonjeni. Stalno razvijamo i revidiramo naše i konsultujemo organizacije sa svih strana sveta da bismo bili sigurni da to radimo kako treba – poručili su iz Facebooka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johny

    19. avgust 2020 | 16:32

    Sta je tu cudno?? Sada ako I bilo Ko u R Srbiji napise nesto o Jasenovcu, i zlocinima Hrvata nad Srbima u drugom ratu, administratori FB, to smatraju govorom mrznje!! Strasno Sta nam se dogadja!

  • Marko

    18. avgust 2020 | 03:30

    Da im nije sediste u Zagrebu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA