• 18

5G dolazi i potpuno će promeniti način na koji koristimo internet i gledamo televiziju

Kada se budete odlučili da uvedete 5G u svoj dom, umesto desetina metara kabla, "kutija" i rutera, dobićete samo jedan bežični modem...

  • 18

Način na koji danas u svojim domovima koristimo internet i gledamo televiziju uskoro bi trebalo značajno da se promeni.

Iako se mnogo buke diže čak i na sam pomen pojma 5G, oni koji tu buku dižu, često ne govore o konkretnim stvarima koje ta tehnologija donosi.

Većina nas danas koristi kablovski prenos kojim internet i TV signal dolaze do naših kuća I "kutija" prijemnika, iz koje stižu do naših uređaja. Kablovski signal stiže i od modema ili bežičnih Wi-Fi rutera, putem koga u kući dobijamo bežični internet signal.

Dakle, danas nam je, u svakom slučaju, potreban kabl kojim signal dovodimo u kuću. Postojeći, 4G LTE bežični standard prenosa jeste brz, ali nedovoljno brz da bi svi ukućani u celoj kući mogli da strimuju 4K filmove ili igraju onlajn igrice istovremeno, pa se zato ne može u potpunosti da zameni standardnu kablovsku širokopojasnu vezu.

Dolazeća, 5G tehnologija ostvaruje dovoljne brzine za tako nešto, plus - moćićemo potpuno da zaboravimo na kablove. Pritom, signal je stabilan i pouzdan, kao i "klasičan" kablovski internet na koji smo već godinama navikli. A kada sa budete odlučili da uvedete 5G u svoj dom, umesto desetina metara kabla, "kutija" i rutera, dobićete samo jedan bežični modem.

Dakle, i dalje ćete imati modem u kući, koji će biti povezan na 5G mrežu vašeg operatera i služiti kao kućni Wi-Fi ruter. Putem njega će svi uređaji, pametni televizori i telefoni, kompjuteri i tableti, pametni zvučnici i svi ostali gedžeti moći da se povežu na 5G internet mrežu.

5G mreža

Foto: Shutterstock

Ovo podrazumeva da više neće biti nikakve potrebe za razvlačenjem kablova kroz kuću, niti "kutija" pored svakog televozora, nema više bušenja zidova, ali ni čekanja majstora da nešto poprave ili zamene. Potrebno je samo uključiti modem i "zakačiti" sa na internet.

Uvođenje 5G mreže, u naše domove će doneti i proširenu ponudu usluga, koje će brže dolaziti do nas i dati nam veće mogućnosti upravljanja njima. Inače, ovo se odnosi na trenutak kada zastupljenost 5G mreža bude potpuna ili blizu potpune.

Za sada, neki postojeći servisi (kao što je npr. YouTube TV) ne nude toliko broj kanala koliko mogu da ponude "standardni" kablovski operateri, pa bi oni koji su navikli na stotine TV kanala, ako bi sada uveli 5G, morali da se zadovolje "tek" sa nekoliko desetina. To će se, naravno, sa sve većom ekspanzijom 5G mreža promeniti!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minja Subota

    Ja vec pola godine koristim Vodafone giga cube 5G! U nemachkoj naravno,pichi ko blesav. Skinem film za jedan minut,a posebno mi je za gejming drag,zbog silnih velikih fajlova i update sam nekada imao dosta problema. Sad sam miran dugo,dugo godina.

  • Morona

    Ma idi bre moćiće cela familija čitaj troje jer retko ko ima dvoje dece da strimuje 4 k.. Jupiii.. Vau!! A šta ćemo sa oscilacijom molekula kojoj se sa 5G mrežom bližim poprilično? Ma ko je šiša. Važan je 4 k strim..povraća mi se.. Pa Srbi nemaju za more a ne 4k TV bez kojeg je 4k k....

  • Ludi naucnik

    A gde ima da se kupi aluminijumski sesir sa 2 viljuske? Ali jedna na dole,druga na gore da bude? To je zastita od 5g. Pazi ovih naucnika ovde... Ne umeju pertle da zavezu a razumeju se oko zracenja

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima