Cela Srbija do 2025. dobija širokopojasni internet

Tri prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva telekomunikacija stižu kao odgovor na aktuelne tehnološke izazove

  • 1
Internet, Brzina, Kablovi Foto: Pixabay

Vlada Srbije priprema program podsticaja za izgradnju širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima, sa ciljem da 2025. godine nijedno domaćinstvu u Srbiji ne bude bez pristupa fiksnom širokopojasnom internetu.

To će omogućiti paralelno korišćenje više servisa, poput televizije i onlajn videa, izjavio je načelnik odeljenja za razvoj digitalne agende u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

On je ukazao da je za više stotina procenata porasla potreba za korišćenjem različitih kolaboracionih internet platformi, a kako bi se najbolje odgovorilo na trenutne izazove vlada i ministarstvo su definisali tri prioriteta.

Prvi je obezbeđivanje fiksnog pristupa širokopojasnom internetu svima u zemlji, drugi omasovljenje elektronske identifikacije i kvalifikovanog elektronskog potpisa i, treće, podizanje nivoa digitalnih veština svih kategorija stanovništva.

Dobrijević je naveo i da je, u proteklih šest meseci, tokom trajanja epidemije korona virusa, znatno promenjena struktura korisnika telekomunikacionih usluga, budući da među njima sada ima ljudi koji nemaju skoro nikakav nivo digitalnih veština ili je taj nivo kod njih veoma nizak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    5. novembar 2020 | 08:28

    Od toga nema nista, nazalost u Srbiji i dalje postoje domacinstva koji su dvojnici sto se tice telefona... tako da od tog plana nema nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA