• 0
 ≫ 

Prepoznavanje lica i špijunska oprema dolaze pod udar zakona

 ≫ 

Kompanije moraju prvo da podnesu zahteve za licence za određene proizvode i da dokažu da oni ne nose rizik od kršenja ljudskih prava

  • 0
Laptop, slika, ulica, prepoznavanje lica

Foto: Shutterstock

Poslanici Evropskog parlamenta i Evropski savet postigli su saglasnost o jačanju regulativa za prodaju i izvoz tehnologije za nadzor na internetu.

Poslanici i predstavnici Evropskog saveta postigli su preliminaran dogovor o obnovi regulativa za kontrolu takozvane robe za dvostruku upotrebu, poput tehnologije za prepoznavanje lica i špijunske opreme, kako bi onemogućili da budu upotrebljeni za kršenje ljudskih prava.

Prema novim regulativama, evropske kompanije moraju prvo da podnesu zahteve za licence za potrebe izvoza određenih proizvoda i da ispune kriterijume koji obuhvataju i to da li prodaja predstavlja rizik od kršenja ljudskih prava.

Članice EU moraju, takođe da budu transparentnije u objavljivanju detalja o odobrenim licencama za izvoz. Regulative vrlo brzo mogu biti promenjene kako bi obuhvatile i nove tehnologije.

Tehnologija sa dvostrukom upotrebom može da obuhvata veoma kvalitetne kompjutere, dronove i određene hemikalije.

Sporazum je postignut nakon višegodišnjih pregovora i neophodno je odobrenje Evropskog parlamenta i drugih tela, ali očekuje se da je to samo formalnost.

(Telegrf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok