≫ 

Već platio 8 milijardi evra, da li će platiti još: Još jedna "pobuna" protiv Googlea

Internet gigant je već ranije odbacio ocene da nepošteno favorizuje svoje servise u pretrazi, za šta ga sada ponovo optužuje 165 kompanija

  • 0
Gugl, pretraživač Pixabay.com

Grupa od 165 kompanija i industrijskih tela pozvala je regulatore Evropske unije da zauzmu stroži stav prema kompaniji Google, navodeći da američki tehnološki gigant nepošteno favorizuje sopstvene servise u svom pretraživaču interneta.

Grupa, koju čine kompanije iz SAD, Velike Britanije i iz 21 države EU, u zajedničkom pismu komesaru EU za konkurentnost Margrete Vestager navodi da Google daje povlašćen položaj svojim servisima za smeštaj, putovanja i zapošljavanje u rezultatima pretrage. Kompanije su zatražile da takva praksa bude prekinuta.

Google, koji posluje u sastavu Alfabeta, ranije je odbacio ocene da nepošteno favorizuje svoje servise. Taj tehnološki gigant navodi da korisnici nisu neraskidivo vezani za njega i da im je konkurencija dostupna jednim klikom na internetu.

Vestagerova je tokom prethodne tri godine izrekla kazne Google-u u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra zbog zloupotebe položaja na tržištu i favorizovanja svojih servisa za kupovinu, operativnog sistema  Android i svog posla sa reklamama.

Grupa od 165 kompanija navodi da se one nadmeću međusobno da bi ponudile najbolju uslugu korisnicima, ali da postoji jedna firma koja se ne takmiči pošteno i da je to - Google.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA