• 0

Već platio 8 milijardi evra, da li će platiti još: Još jedna "pobuna" protiv Googlea

Internet gigant je već ranije odbacio ocene da nepošteno favorizuje svoje servise u pretrazi, za šta ga sada ponovo optužuje 165 kompanija

  • 0

Grupa od 165 kompanija i industrijskih tela pozvala je regulatore Evropske unije da zauzmu stroži stav prema kompaniji Google, navodeći da američki tehnološki gigant nepošteno favorizuje sopstvene servise u svom pretraživaču interneta.

Grupa, koju čine kompanije iz SAD, Velike Britanije i iz 21 države EU, u zajedničkom pismu komesaru EU za konkurentnost Margrete Vestager navodi da Google daje povlašćen položaj svojim servisima za smeštaj, putovanja i zapošljavanje u rezultatima pretrage. Kompanije su zatražile da takva praksa bude prekinuta.

Google, koji posluje u sastavu Alfabeta, ranije je odbacio ocene da nepošteno favorizuje svoje servise. Taj tehnološki gigant navodi da korisnici nisu neraskidivo vezani za njega i da im je konkurencija dostupna jednim klikom na internetu.

Vestagerova je tokom prethodne tri godine izrekla kazne Google-u u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra zbog zloupotebe položaja na tržištu i favorizovanja svojih servisa za kupovinu, operativnog sistema  Android i svog posla sa reklamama.

Grupa od 165 kompanija navodi da se one nadmeću međusobno da bi ponudile najbolju uslugu korisnicima, ali da postoji jedna firma koja se ne takmiči pošteno i da je to - Google.

(Telegraf.rs/Srna)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima