• 1

Brzi internet stiže u seoska domaćinstva

Realizacijom prvih ugovora brži i stabilniji internet dobiće 5.500 domaćinstava u 34 naselja, dok prva faza uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava

  • 1

Izgradnja širokopojasne mreže u ruralnim područjima od ključnog je značaja za uključivanje svih građna Srbije u digitalno društvo, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić posle potpisavanja prvih ugovora sa operatorima za ovaj posao.

Realizacijom prvih ugovora brži i stabilni internet dobiće 5.500 domaćinstava u 34 naselja područjima Novog Pazara, Prijepolja, Gornjeg Milanovca, Vladičinog Hana, Knjaževca, Valjeva, Loznice. Ljubovije i Bačke Topole, saopštilo je Ministarstvo.

- To znači da će na hiljade mladih dobiti mogućnost savremenog obrazovanja, dok će privrednici u tim područjima moći bolje i uspešnije da posluju. Ovaj projekat omogućava i razvoj preduzetništva u oblasti poljoprivrede, usluga, domaćeg turizma, kulturne baštine - izjavila je Matić.

Ugovori potpisani sa predstavnicima „Telekom Srbija“, „Orion Telekom", „SBB“ i „Sat trakt“ rezultat su prvog u nizu javnih poziva operatorima koji je trajao do kraja septembra.

Operatori se tada nisu prijavili za uvođenje širokopojasne mreže u 15 naselja.

- Postoje naselja za koje operatori nisu zainteresovani čak ni uz finansijsku podršku države, tako da ćemo i za ta naselja i za te porodice obezbediti internet i šansu za normalan život u digitalnoj budućnosti - rekla je ministarka Matić.

Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava a planirano je da bude završen u 2022. godini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    E to sta ce selo bez interneta.Uvedite nam vod napravite puteve barabe jedne

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima