• 0

Koliko članaka ima srpska Wikipedia i kako oni nastaju?

Tokom prošle godine, prvih 10 najposećenijih članaka na srpskom jeziku bili su serija Besa, Novak Ðoković, Šaban Šaulić, krsne slave...

  • 0

Video: Madžarević: Prvi program bio je obrazovni program

Wikipedia na srpskom jeziku broji više od 640.000 članaka i na listi svih Wikipedia trenutno zauzima 20. mesto.

To je rezultat rada brojnih volontera, učenika i studenata, institucija kulture, zavoda i udruženja u cilju promovisanja obrazovanja i podizanja svesti o njegovom značaju, koje okuplja Wikimedia, udruženje za prikupljanje i širenje slobodnog znanja.

Wikimedia Srbije obeležava 15 godina postojanja, a kako za Tanjug kaže menadžer Ivana Madžarević, ta organizacija sarađuje sa institucijama kulture, bibliotekama, muzejima, zavodima, institutima, svim onim institucijama koje imaju kulturno nasleđe u svojim arhivama, a koje žele da ga digitalizuju i koriste Vikipediju kao alat za predstavljanje kulturnog nasleđa širem društvu.

Dnevno se, kaže, postavi i dopuni od 30 do 50 tekstova, a ti sadržaji odmah su vidljivi i dostupni na internetu, dok administatori prate izmene u realnom vremenu i ukoliko nema referenci upućuju kreatora da tekst ispravi.

Tokom prošle godine, prvih 10 najposećenijih članaka na srpskom jeziku bili su serija Besa, Novak Ðoković, Šaban Šaulić, krsne slave...

Akcija pisanja članaka na temu ljudskih prava, u kojoj je učestvovalo 11 urednika, za samo 10 dana, donela je čak 110 napisanih i dopunjenih sadržaja.

Kada je reč o kontroli tačnosti sadržaja koji se postavljaju, Madžarević kaže da su za to zaduženi patroleri i administratori.

- Tekst može da se dopunjava kroz vreme, a patroleri postavljaju šablon, koji upozorava čitaoce da tekst nije gotov, odnosno da neko radi na njemu - ukazuje Madžarević.

Kaže i da se trenutni rad organizacije prilagodio novim okolnostima epidemije kovida-19, te da nije redukovan broj zaposlenih. Događaji se organizuju onlajn, a realizuju se i tzv. uređivački maratoni i dopunjavaju članci.

Naglašava da Wikipedia treba da bude otvorena i slobodna i da svako može da kreira sadržaje, jer je osnovna vizija da se Wikipedia i drugi Viki projekti popularizuju i obogate novim sadržajem u akademskom okruženju.

Wikimedia Srbije je usmerena na volonterizam, a Madžarević ističe da je želja da se okuplja što veći broj dobrovoljaca.

Kako kaže, postupak prijave volontera nije komplikovan i svako može da se obrati ukoliko želi da volontira, nakon čega se upućuje u programe Wikimedije i u zavisnosti od vremena odlučuje čime želi da se bavi.

Zadužbina Wikimedia je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" od 15. januara do 5. februara, treću godinu zaredom, održala akciju uređivanja referenci, odnosno izvora podataka na Wikipediji, a rezultat je pozicionirao Srbiju na drugo mesto po doprinosu proverljivosti informacija na Wikipediji.

U četvrtak, 3. decembra, planirano je onlajn obeležavanje 15 godina postojanja Wikimedije Srbije, na kome će biti predstavljeni rezultati i izazovi sa kojima su se suočavali u 2020. godini.

Proglasiće se i najuspešniji projekat, a sagovornica kaže da je on još uvek iznenađenje, te da je reč o nagradi za volontere i njihov rad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima