≫ 

Putin steže društve mreže

Novi ruski zakoni omogućiće uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama...

  • 4
Vladimir Putin za kompjuterom Foto: Profimedia/TASS

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je niz zakona kojima se državi daju nova ovlašćenja, sa ciljem da se u Rusiji ograniči delovanje velikih američkih društvenih mreža.

Razlozi za njihovo uveđenje su i sprečavanje kleveta na društvenim mrežama, kao i otkrivanja ličnih podataka zaposlenih u osiguranju.

Jedan od novih zakona omogućava Rusiji da blokira ili ograniči pristup internet stranicama koje "diskriminišu" ruske medije, što je deo Putinove kampanje koja ima za cilj da poveća ruski "suverenitet" na internetu. To, međutim, podstiče strah korisnika od "puzeće" kontrole interneta u kineskom stilu. Twitter trenutno pojedine ruske medije označava kao "medije bliske državi", što je potez koji zvanična Moskva smatra uvredljivim.

Drugim zakonom se uvode velike novčane kazne u iznosu do 20 odsto ukupnog prometa za prošlu godišnu za internet stranice čiji se serveri nalaze u Rusiji, a koje ne uklanjaju zabranjene sadržaje. Po mišljenju ruskih zakonodavaca, YouTube i Facebook su to često izbegavali da rade.

Trećim zakonom se zabranjuje se otkrivanje ličnih podataka službenika ruskih bezbednosnih službi, snimaka koji ponekad "procure" putem interneta, a koristili su ih istraživački novinari tokom praćenja tajnih operacija.

Ostali novi zakoni omogućiće uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama, kao i uvođenje novih propisa kojima će se zabraniti finansiranje protesta "stranih agenata", kao i zabrane nekih skupova.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA