Wikipedia slavi 20. rođendan: Najveće opšte dobro digitalnog sveta

Od 16. februara 2003. Wikipedia postoji i na srpskom jeziku, a do danas se na njoj našlo ukupno 642.027 članaka

  • 0
Wikipedia Foto: Shutterstock

Amerikanac Džimi Vels je 15. januara 2001. godne pokrenuo ono što će u narednih 20 godina postati sedmi najposećeniji sajt na globanom internetu.

Svoj projekat besplatne enciklopedije Vels je razvio isključivo u nekomercijalne svrhe, vođen željom da na jednom "onlajn" mestu sakupi sva znanja ovog sveta, i to uz pomoć mnogobrojnih dobrovoljaca sa svih krajeva planete koji to znanje žele da podele sa svima.

Posle prvih stranica na engleskom jeziku, u martu 2001. pojavila se Wikipedia na nemačkom i švedskom jeziku, da bi ubrzo nastale i francuska, italijanska, kineska, ruska...

Wikipedia danas ima više od 55,5 miliona članaka i verzije na 306 jezika. Samo na engleskom ih ima više od 6,2 miliona, a broj članaka svakodnevno raste.

Od 16. februara 2003. godine Wikipedia postoji i na srpskom jeziku, a do danas se na njoj našlo ukupno 642.027 članaka.

Činjenica da, potpuno suprotno od tradicionalnih enciklopedija koje pišu priznati stručnjaci i nučnici, Wikipedija predstavlja zbir informacija i (sa)znanja koja prikupljaju, obrađuju i objavljuju amateri, ima svoje dve strane.

Dok teme obrađene na takav način često nailaze na kritike akademskih krugova, Wikipedia, sa druge strane, predstavlja koristan poligon brojnim entuzijastima, ljubiteljima i poklonicima brojnih tema iz nauke, istorije, tehnologije, kulture, prirode... da svoja znanja i interesovanja ispolje na najbolji mogući način i da ih tako podele sa drugima.

Wikipedia Foto: Shutterstock

I pored kritika, sadržaj enciklopedije se svakako moderira, pa se ne može baš sasvim tvrditi da članci nisu potpuno pouzdani.

Ono što je od samog počeka bilo imerativ osnivanja jedne ovakve enciklopedije, važi i danas. Džimi Vels je stvorio Wikipediju da bude besplatna i dostupna što širem krugu ljudi, a ne da služi profitu.

Po tome se ona najviše i razlikuje od svih onih koji su danas u vrhu kada je globalni internet u pitanju, i zato se i danas, kao i u svojim počecima, finansira isključivo od donacija.

Za sve decnije postojanja, Wikipedia je postala i danas predstavlja jedno od najvećih opštih dobara digitalnog sveta. Zasnovana je na principima slobode i participcije, odnosno pasivnog i aktivnog učešća svih ljudi širom sveta koji vide smisao u širenju znanja širom planete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA