• 1

Ima ih 642.850, a tokom prošle godine ste sigurno bili bar jedan od 619 miliona klikova na njih

"Srpska" Wikipedia je svoj 18. rođendan proslavila kao, najveća je južnoslovenska, i 21. Wikipedia na svetu...

  • 1

Wikipedia na srpskom jeziku, koja je upravo proslavila je 18 godina postojanja, najveća je južnoslovenska, dok se na listi svih Wikipedia trenutno nalazi na 21. mestu.

U 2020. godini imala je više od 619 miliona pregleda članaka i preko 422.000 izmena, a urednici i urednice Wikipedije na srpskom su, samo tokom prošle godine, kreirali 24.000 članaka, od kojih su najposećeniji bili članci o TV noveli "Igra sudbine", Srbiji, seriji "Južni vetar"...

Wikipedia na srpskom jeziku trenutno broji skoro 642.850 članaka. Članci su u početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine uveden je softver za preslovljavanje sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.

Od samih početaka do danas uvedeno je mnogo novina kako bi korisnicima rad bio olakšan. U okviru obeležavanja 18 godina postojanja predstavljene su najznačajnije statistike sa Wikipedije na srpskom, tehničke novine, ali i akcije, maratoni i takmičenja koja su u planu, a koja značajno obogaćuju projekat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    619 miliona? A gde se tu Đilas uklapa? Na kojem je on mestu?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima