• 0

Do sada vam, verovatno, nije ni palo na pamet da svi ovi kućni uređaji mogu da vas špijuniraju

"Postoji rizik da će biometrijski podaci ili informacije korisnika biti presretnuti. Iz tih podataka haker može mnogo da otkrije o nekoj osobi..."

  • 0

Internet, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta našeg života, razvija se sve većom brzinom. Međutim, uporedo sa tim dolazi i niz sajber pretnji, upozoravaju stručnjaci. Primer ove teorije bila bi atipična funkcionalnost nekih kućnih uređaja.

Frižideri sa ekranima, kuvala sa modulima za internet vezu, televizori sa kamerama... samo su jedan deo čudne simbioze savremenog sveta tehnologije, objašnjava direktor kompanije „Intelektualni rezerv“ Pavel Mijasojedov za rusku agenciju Prajm.

Generalno, takvi uređaji koji se kontrolišu glasom, primaju slike od svojih vlasnika i šalju sve ove podatke na udaljene servere, gde se izvršavaju proračuni, na primer za kontrolu osvetljenosti pametnog svetla ili za prikazivanje recepta na ekranu frižidera, prenosi Sputnjik.

- Trenutno postoji rizik da će biometrijski podaci ili informacije korisnika biti presretnuti tokom prenosa ili će hakeri napasti server. Iz tih podataka haker može mnogo da otkrije o nekoj osobi. Ali ovo nije najveći rizik koji pametni kućni uređaji donose u naš svet - kaže Mijasojedov.

Ovaj stručnjak dodaje da su još opasnija zvona, pametne sijalice, senzori pokreta, kamere i mikrofoni povezani na internet koji omogućavaju praćenje aktivnosti u domu sa bilo kog mesta u svetu u realnom vremenu.

Uključivanjem pametnih sijalica pokretom u različitim prostorijama mogu se otkriti informacije o kretanju osobe po stanu, a po senzoru na vratima - kada ga je napustila. U nekim slučajevima, soba može potpuno da se blokira spolja, što stvara ozbiljnu opasnost po život i zdravlje.

sijalica

Foto: Pixabay

Sve ovo vašem partneru može otkriti kako i sa kim provodite vreme, a lopovu će prikazati najprikladniji trenutak za ulazak u stan.

- Napredak u zaštiti uređaja od neovlašćenog pristupa, naravno, postoji. Ali danas na polju interneta postoji veliko zaostajanje u pogledu bezbednosti. Ni proizvođači ni nezavisne kompanije ne nude antivirusnu i dovoljno pouzdanu zaštitu - ukazuje stručnjak, savetujući ljude da ne zavise u potpunosti od električnih uređaja i da u na njih ne postavljaju previše informacija.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima