SREĆAN ROĐENDAN: Smajli napunio 30 godina (FOTO)

Profesor SkotF alhman prvi put je upotrebio ovaj simbol 1982. godine tokom obraćanja studentima putem mejla. "Želeo sam da na osnovu smajlija studenti razlikuju ozbiljnu od opuštenije pošte", rekao je profesor

  • 0

Popularni simbol smajli proslavlja 30. rođendan. Prema rečima profesora Skota Falhmana koji je prvi počeo da koristi smajli tokom obraćanja studentima u mejlu, prvi put je upotrebljen 1982. godine.

Falhman, koji predaje fiziku u Pitsburgu,  simbol je prvi put upotrebio u mejlu kako bi studentima pomogao da razlikuju službenu poštu od opuštenije. Nije ni slutio koliko će popularan taj simbol da postane.

- Očekivao sam da bi smajli mogao da zabavi nekoliko mojih prijatelja  i to je to. Takođe, hteo sam da na taj način studenti nauče da razlikuju ozbiljne od manje ozbiljnih poruka - priča Fahlman.

Počeo je da ih koristiti u svojim mejlovima i znak je uskoro postao popularan u čitavom svetu.

Skot je pre deset godina pozvao stručnjaka iz Majkosofta da mu detaljno pretraži kompjuter. Pretraga je trajala danima, ali su na kraju našli profesorov mejl u kojem je bio prvi “smajlić”.

(I. D. / Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA