≫ 

Ruski ultimatum Facebooku i Twitteru: Svi podaci na ruskim serverima do 1. jula ili slede kazne

"Facebook, Twitter i drugi moraju da lokalizuju svoje baze podataka ruskih korisnika do 1. jula ili se suoče sa novčanom kaznom do 245.100 dolara zbog nepoštovanja zakona..."

  • 1
Facebook, elektronska trgovina

Foto: Shutterstock

Rusko nadzorno telo za telekomunikacije i masovne medije Roskomnadzor upozorilo je Facebook, Twitter i druge društvene mreže da moraju da imaju baze podataka ruskih korisnika na ruskoj teritoriji do 1. jula ili će se suočiti sa novčanim kaznama.

- Facebook, Twitter i drugi moraju da lokalizuju svoje baze podataka ruskih korisnika do 1. jula ili se suoče sa novčanom kaznom do 245.100 dolara zbog nepoštovanja zakona - izjavio je u zamenik šefa Roskomnadzora Miloš Vagner, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks.

Rusija razmatra zakon koji bi primorao strane tehnološke kompanije da otvore kancelarije u Rusiji ili da se suoče sa kaznama poput zabrane oglašavanja, kao deo širih napora Moskve da izvrši veću kontrolu nad tehnološkim gigantima.

Ruski sud je u utorak novčano kaznio američke kompanije Google i Facebook, jer nisu obrisale sadržaj koji Moskva smatra nelegalnim.

Facebook i Twitter su u februaru 2020. kažnjeni sa po 4 miliona rubalja zbog kršenja ruskog zakona o podacima. Vagner je saopštio da je Facebook platio kaznu, dok je Twitter uložio žalbu na tu odluku, kao i da Roskomnadzor još uvek čeka detaljne informacije o tome kako dve kompanije nameravaju da ispune zahteve koje nalaže zakon o podacima do 1. jula.

Roskomnadzor je naveo i da su Apple, Samsung i PayPal među više od 600 stranih kompanija koje su lokalizovale svoje podatke u Rusiji.

Video: Iznuđeno priznanje ili prava špijunka: Devojka opozicionara priznala da je radila protiv Belorusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA