≫ 

Najveći pad u istoriji interneta: Sajtovi velikih svetskih medija i internet platformi ponovo onlajn

Prestanak rada sajtova najverovatnije je izazvao problem sa uslugama globalnog klaud provajdera Fastly

  • 2
CNN, sedište Foto: Tanjug/AP

Sajtovi vodećih svetskih medija i internet platformi neko vreme su bili nedostupni čitoacima i korisnicima.

BBC, CNN, Guardian, New York Times, Independent, Financial Times, Bloomberg News i još neki veliki medijski sajtovi nisu prikazivali nikakav sadržaj na svojim internet adresama neko vreme.

Britanski BBC, čiji je sajt među prvima postao ponovo dostupan, piše da prve informacije sugerišu da bi problem mogao da ima veza sa uslugama klaud provajdera Fastly, čije usluge koriste brojni najposećeniji svetski sajtovi.

Iz Fastly-ja su za BBC nezvanično izjavili da trenutno istražuju uzrok problema koji je pogodio njihovu globalnu mrežu za distribuciju sadržaja (CDN - Content Delivery Network).

Osim medija, i korisnici društvenih internet platformi Twitter, reddit, Twitch, Vimeo, zatim sajtova Amazon, Paypal i Spotify i drugih multimedijalnih servisa takođe su prijavljivali probleme u radu... Nedostupan je bio i zvanični sajt britanske vlade - gov.uk.

Fastly je jedan od najvećih provajdera kalud usluga na svetu, čiji serveri podržavaju sajtove velikog broja najvećih svetskih medija i nekih velikih društvenih platformi i servisa. Ta kompanija koristi tehnologiju poznatu kao "edge cloud", programiranu da ubrzava vreme učitavanja stranica i da štiti sajtove od "pucanja" u trenucima kada poseta dostiže maksimalne vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДУЛЕ БЛ-РС

    8. jun 2021 | 12:35

    Ајд у "дваест марки" да ће да напишу "руски хакери....."😂😂

  • Drago

    8. jun 2021 | 12:41

    Hoce da dokažu onom zlotvoru Bajdenu da baš nije tako sve moćan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA