• 1

Naučnici upozoravaju: Društvene mreže su pretnja za civilizaciju!

Postoji ogroman broj primera u različitim sferama društva u kojima su društveni mediji uticali na protok pouzdanih informacija...

  • 1
Društvene mreže, socijalni mediji, digitalni marketing

Foto: Shutterstock

Šta ako ljudska civilizacija, koja je preživela brojne ratove i epidemije, ne bude u stanju da preživi društvene mreže?

Time se nedavno bavila grupa naučnika iz različitih oblasti, članova američke Nacionalne akademije nauka, koji su pokušali da odgovore na pitanje: "Šta možemo da zaključimo o daljem razvoju društva, s obzirom na ono što do sada znamo o složenim sistemima?"

Oni su upoređivali do sada poznate obrasce kolektivnog ponašanje u grupi, sa ljudskim društvom i njegovom sposobnošću (odnosno, sposobnošću složenih sistema), da se menjaju, kada ih nešto poremeti. A to često može da vodi do nepredviđene katastrofe...

Naučnici su ukazali na veliki broj primera u različitim sferama društva u kojima su društveni mediji uticali na protok pouzdanih informacija o zdravlju, klimi i mnogim drugim značajnim temama, prenosi Futurism.

Međutim, oni su takođe istakli da u suštini interneta postoji protivrečnost koja ukazuje da je, pored svih svojih negativnih strana, internet mreža koja istovremeno predstavlja snagu dobra.

Saradnik na projektu, istaživač Univerziteta u Vašingtonu, Džozef Bak Koleman, u razgovoru za internet magazin Vox, kaže da je demokratizacija informacija putem interneta imala izuzetne efekte, pogotovo za marginalizovane zajednice, koje nigde nisu imale svoje predstavnike, a koje su sa društvenim mrežama dobile mogućnost da se okupljaju na internetu i da se tako čuje njihov glas.

Međutim, internet služi i za okupljanje grupa kao što su pristalice Donalda Trampa koje su predvodile rušilačke demonstracije na Kapitolu u Vašingtonu, u januaru ove godine, ističe on.

(Telergraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prpaaa

    Prpa ljudi se povezali pa poceli prirodno da se lijece i okrecu se prirodnoj medicini pa se ovi prepali sta ce komercijalna medicina i hemijski otrovi.

    2
    1

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima