Pametni softver snima poslanike koji ne prate sednicu i potom ih "proziva" na Twitteru i Instagramu

Sistem prati lajvstrim prenose sednica flamanskog parlamenta na zvaničnom YouTube kanalu i procenjuje koliko dugo poslanici vremena provode gledajući u svoje telefone u odnosu na trajanje zasedanja

  • 1
flamanski poslanici ai Printscreen: Twitter/@FlemishScroller

Belgijski umetnik Dris Deporter razvio je softver koji koristi tehnologiju prepoznavanja lica da bi automatski "prozivao" političare u parlamentu Flandije koji ne prate sednicu, nego čitaju novine, surfuju interenetom ili "vise" na društvenim mrežama.

Projekat nazvan "The Flemish Scrollers" (Flamanski skroleri) inspirisan je ponašanjem predsednika flamanske vlade Jana Hambona, koji je tokom jedne sednice, na kojoj se diskutovalo o važnim pitanjima, igrao igricu Angry Birds na svom telefonu, što je izazvalo glasne reakcije i negodovanja javnosti.

Deporterov sistem prati lajvstrim prenose sednica flamanskog parlamenta na zvaničnom YouTube kanalu, i na osnovu toga procenjuje koliko dugo poslanici vremena provode gledajući u svoje telefone u odnosu na trajanje zasedanja parlamenta.

Kada veštačka inteligencija (AI) uoči onoga čija je pažnja potpuno posvećenja telefonu, a ne parlamentarnoj raspravi, ona ga javno identifikuje tako što video isečak sednice na kome se dotična osoba vidi "u akciji" postavlja na Instagram profil - @TheFlemishScrollers, i na Twitter profil - @FlemishScroller.

Osim što se stara da "obeleženi" političar bude imenovan i javno posramljen na profilima projekta na društvenim mrežama, veštačka inteligencija, takođe, moli poslanike da "ostanu folkusirani".

Za manje od 24 od kada je projekata "The Flemish Scrollers" zaživeo na internetu, program je indentifikovao i "isprozivao" četiri političara. A u vreme kada nema zasedanja parlamenta, softver će analizirati arhivske snimke prethodnih sednica parlamenta, i na isti nači podsećati građane na "nestašluke" njihovih poslanika u parlamentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    9. jul 2021 | 11:41

    tu najmanje 25% spavaju a drugih 25% rade neke druge poslove koji uopste nemaju veze sa sednicom znaci vise od 50% primaju dzabe nezaradjeni novac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA