8 saveta koji će vam pomoći da se ne "upecate" na najčešće prevare sajber kriminalaca

Trend sajber prevara započet prošle godine, nastavio se ove, s tim da što su kriminalci postali još veštiji...

  • 0
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

U drugom kvartalu 2021. godine, zbog stalnih zastoja u lancima nabavke i poštanskih usluga, sajber kriminalci su pokušali da iskoriste upravo tu činjenicu da bi krali novac i podatke o kreditnim karticama korisnika.

Taj trend, započet prošle godine, ne samo da se nastavio ove, već su kriminalci postali veštiji u lokalizaciji neželjene pošte. Takvi mejlovi su često odvodili žrtve na lažnu veb-stranicu, gde su rizikovali ne samo da izgube novac, već i da prevarantima ostave podake o bankovnoj kartici. Sajber kriminalci su takođe otvarali veb-stranice koje su ljudima naizgled nudile priliku da kupe pakete koji nisu došli do predviđenih primalaca.

Još jedan novi trik prevaranata u proteklom tromesečju bila je neželjena pošta poslata preko aplikacije WhatsApp, u kojoj se od primaoca traži mala količina novca. Ove prevare su uključivale nekoliko različitih prevarantskih šema, a u jednoj od njih kriminalci su iskoristili debatu oko nove politike privatnosti aplikacije WhatsApp kojom je omogućena razmena informacija sa mrežom Facebook.

Da ne biste postali žrtve ovakvih napada, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju da preduzmete sledeće:

1. Proverite sve linkove pre nego što kliknete na njih. Pređite kursorom preko njih da biste videli URL, pa zatim proverite da li postoje slovne greške ili druge nepravilnosti.

2. Čak i ako su vam poruka ili mejl stigli od vašeg najboljeg prijatelja, zapamtite da i ti nalozi mogu biti hakovani. Budite oprezni, čak i ako poruka izgleda prijateljski.

3. Najbolje je da ne otvarate sumnjive linkove koje dobijete u mejlovima.

4. Instalirajte pouzdano bezbednosno rešenje i pratite njegove preporuke.

mobilni telefon, sigurnost, malver, android, hakeri, hakovanje Pixabay.com

5. Većina neželjene pošte dolazi sa adresa koje nemaju smisla - na primer glasi, amazondeals@tX94002222aitx2.com ili slično. Prelaskom kursora preko imena pošiljaoca, koje može biti i čudno napisano, možete videti celu adresu e-pošte. Ako niste sigurni da li je adresa legitimna ili ne, možete je kopirati u pretraživač radi provere.

6. Razmislite o tome kakve se informacije od vas traže. Kompanije vas neće kontaktirati iznenada preko neverifikovanih adresa i tražiti vaše lične podatke bez razloga.

7. Obratite pažnju na to da li se u poruci od vas traži da nešto uradite hitno. Prevaranti često pokušavaju da izvrše pritisak na potencijalnu žrtvu stvaranjem osećaja hitnosti, zato šalju mejlove koji u naslovu sadrže reči kao što je "hitno".

8. Gramatika i pravopisne greške su jedan od efikasnijh načina prepoznavanja prevaranata. Slovne greške i loša gramatika su obično upozorenje na koje treba obratiti pažnju. Takođe, treba obratiti pažnju i na čudne rečenice ili neobičnu sintaksu, koji su možda rezultat korišćenja različitih internet prevodilaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA