≫ 

Google vam omogućava da proverite da li su vam ukradene lozinke pošto su milijarde naloga hakovane

Čak i šifre, bez korisničkih imena, mogu da budu hazard po bezbednost na internetu

  • 1
Google, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Google je spreman da "sredi" nebezbedne lozinke pošto je milijarde šifara procurelo na internet. Kompanija je kreirala besplatni dodatak koji omogućava korisnicima Chroma da provere da li su im ukradeni podaci, navodi Mirror.

Provera šifre je prvi put postala dostupna 2019. kao besplatni dodatak, a dizajnirana je zbog bezbednosti. Skenirajući poznate baze podataka, ističe koja su korisnička imena i šifre hakeri "podigli" sa sajtova i učinili dostupnim sajber kriminalcima. Provera šifre obaveštava korisnike da zamene pristupne informacije ukoliko su procurile.

Kada se prijavite na sajt, pop ap vas obaveštava da ste "jedan od više od 4 milijarde korisničkih imena i šifara" koje su hakeri preuzeli prevarom i reklamirali.

Dženifer Pulman iz kompanije Google je 2019. godine objasnila veliku količinu korisničkih imena i šifara koje su obeležene tokom prevara sa aplikacijom.

- Od početka rada, više od 650.000 ljudi učestvovalo je u našem ranom eksperimentu - rekla je ona. - Samo tokom prvog meseca, skenirali smo 21 milion korisničkih naloga i šifri i obeležili više od 316.000 kao nebezbedne, 1,5 odsto prijavljivanja je skenirano ekstenzijom.

Ako utvrdite da su vam podaci ukradeni i prodati onlajn važno je da odmah promenite sve šifre. Čak i šifre, bez korisničkih imena, mogu da budu hazard po bezbednost na internetu. Važno je da odmah promenite pristupne šifre da biste bili bezbedni.

Hakeri kupuju ogromne baze podataka kompromitovanih šifara sa različitih sajtova jer se određena kombinacija slova često koristi ponovo. Koristeći dugačke liste "poznatih" hakovanih šifara, pre nego da pokušavaju sa slučajnim izborom slova i brojeva, pre će uspeti da dođu do pristupa nalogu.

- Otimači rutinski pokušavaju da se prijave na sajtove širom veba sa svakim akreditivom koji je otkrila treća strana - navodi Pulman.

- Ako koristite jake, jedinstvene šifre za sve svoje naloge, taj rizik nestaje.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    6. oktobar 2021 | 07:58

    Kako će da proveri? Tako što ću lozinku da ukucam u pretragu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA