≫ 

Microsoft ne želi ništa sa kolegama: Divergencija tehnoloških giganata dovela do gašenja Internet udruženja

Američka lobistička grupa se gasi kako se firme iz Silicijumske doline distanciraju jedna od druge.

  • 0
Microsoft Foto: Pixabay.com

Rastuće tenzije između giganata kao što su Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta i Apple dovele su do “smrti” Internet udruženja, devetogodišnje američke lobističke grupe koja je bila glas “Big Tech-a” u Vašingtonu.

Grupa sa sedištem u Vašingtonu, koja je sebe nazivala “jedinstvenim” glasom internet industrije, zatvoriće se krajem godine nakon što su i Microsoft i Uber, između ostalih, povukli svoju finansijsku podršku, ostavljajući tako nepremostivi jaz u finansiranju.

Zatvaranje je znak sve drugačijih ciljeva tehnološkig giganata, a Microsoft posebno želi da se distancira od svojih kolega iz Silicijumske doline, kažu neki stručnjaci.

- Microsoft je shvatio da ne želi da bude povezan sa kompanijama kao što su Google, Amazon ili Apple, zaista je toliko jednostavno - rekao je Beri Lin, generalni direktor grupe za borbu protiv monopola, Open Markets Institute.

Uprkos tome što je druga najvrednija američka tehnološka kompanija, Microsoft je uspeo da izbegne probleme sa kojima su se suočavale njegove kolege. Za razliku od izvršnih direktora ostalih tehnoloških giganata, Satija Nadela je izostavljena sa saslušanja u američkom Kongresu u julu prošle godine.

Kompanija, koja je prošla kroz dugotrajnu antimonopolsku kontrolu početkom 2000-ih koja ju je dovela do ivice raspada, sada znatno više sarađuje sa regulatorima.

- Microsoft je već prošao kroz sito i rešeto, kompanija ne želi da im se ponovo čitaju mejlovi, da ponovo prolaze kroz sve to i zato žele da se distanciraju - dodaje Lin.

U međuvremenu, druge velike tehnološke kompanije su veoma "zainteresovane" da uključe Microsoft u antimonopolsku debatu, rekao je Den Ajvs, analitičar iz kompanije Wedbush.

- Ako Microsoft ostane netaknut od strane regulatora, Amazon i Google će biti u veoma nepovoljnom položaju - rekao je on.

Jedan visoki rukovodilac u Amazonu kaže da je Endi Džesi, novi izvršni direktor kompanije, frustriran što regulatori nisu pažljivije ispitali njegovog rivala.

Amazon je osporio ove tvrdnje. Ali portparol Amazona je rekao da kompanija smatra da bi Microsoft "trebalo ispitati, kao i sve ostale".

Nekoliko manjih tehnoloških kompanija takođe je postalo frustrirano što njihov glas nije bio značajan kao glas giganata.

- Ova organizacija je mogla da se spasi pre mnogo godina izbacivanjem svih sa tržišnom kapitalizacijom većom od 500 milijardi dolara - tvitovao je Luter Lou, šef javne politike Yelp-a. Yelp je napustio Udruženje 2019. godine.

- Izneo sam ovaj predlog rukovodstvu Internet udruženja pre nekoliko godina, ali nisu želeli da prihvate, pa smo ga napustili - dodao je on.

Internet udruženje nekada je predstavljalo zajednički glas svih tehnoloških giganata, u vremenima kada su radili zajedno kako bi ostvarili svoje ciljeve. Međutim, poslednjih godina, postoji sve veći jaz između kompanija u Silicijumskoj dolini, a gašenje ovog Udruženja je izgleda u skladu sa tom evolucijom industrije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA