≫ 

Microsoft tvrdi da će im kupovina Activision Blizzard-a pomoći u izgradnji “sledećeg interneta”

“Sama činjenica da smo sjajni u razvoju igara daje nam dozvolu da izgradimo sledeći internet”

  • 0
Satya Nadella Satja Nadela Satija Nadela / Foto: SteveSands/NewYorkNewswire/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kada je Microsoft prošlog meseca najavio kupovinu Activision Blizzard-a za skoro 70 milijardi dolara, izvršni direktor tehnološkog giganta Satija Nadela brzo je spomenuo metaverzum u svojim komentarima.

“U igrama, metaverzum vidimo kao kolekciju zajednica i individualnih identiteta usidrenih u jakim franšizama”, rekao je Nadela. Kompanija je takođe napomenula da će akvizicija “obezbediti gradivne blokove za metaverzum” u svojoj izjavi.

Ali ipak nije bilo sasvim jasno gde je Nadela video vezu između izgradnje metaverzuma i akvizicije Activision Blizzard-a, gejming studija sa ogromnim katalogom intelektualne svojine. Govoreći za Financial Times, Nadela je pokušao da malo pojasni svoje razmišljanje.

“Metaverzum je u suštini za kreiranje igara”, rekao je šef Microsoft-a, ističući zajedničke koncepte i tehnologiju između virtuelnih sastanaka, recimo, i video igara.

“Vi i ja ćemo uskoro sedeti za stolom u konferencijskoj sali sa našim avatarima ili čak hologramima. Pa pogodite šta? Mesto gde smo to oduvek radili su video igre”.

Tako rečeno, ulaganje u tehnologiju i alate za igre ima smisla. Ali gde posedovanje StarCraft-a i Crash Bandicoot-a ulazi u tu jednačinu? Upitan šta očekuje da ljudi rade osim igara “unutar ove intelektualne svojine za koju Microsoft toliko plaća”, Nadela je ukazao na društvenu i kulturnu dimenziju Forza Horizon 5 – igre koja je nominalno samo o trkačkim automobilima.

“Razmislite o tome kako možemo da ispričamo čak i priču o automobilskim trkama kroz kulturu”, rekao je Nadela.

“Ova nova igra je o Meksiku, tom okruženju i trkama. Pomislite “moj avatar u Forzi je moj auto” i dekorišete ga onako kako želite”.

“Za mene, sama činjenica da smo sjajni u razvoju igara daje nam dozvolu da izgradimo sledeći internet: otelotvoreno prisustvo. Danas igram igru, ali nisam u igri. Sada možemo da počnemo da sanjamo [to] kroz metaverzum: bukvalno mogu da budem u igri.”

Intervju se takođe dotakao regulatornog nadzora sa kojim će se suočiti Microsoft-ova kupovina Activision Blizzard-a. Nadela je odbacio zabrinutost da bi akvizicija mogla da bude blokirana na monopolističkim osnovama, napominjući da bi Microsoft postao “samo treća najveća svetska gejming kompanija po prihodu”, iza Tencent-a i Sony-ja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA