≫ 

Jubilarne 100. verzije Firefox i Chrome pregledača mogu da pokvare neke veb sajtove

Da li ste spremni za Y2K na manjoj skali?

  • 0
Google Chrome Andoid Foto: Shutterstock

Kako se i Chrome i Firefox približavaju svojoj 100. verziji, ono što bi trebalo da bude razlog za slavlje programera moglo bi da se pretvori u pravi problem. Ispostavlja se da, slično kao što je to bio Y2K bag, trocifreni brojevi kodirani u User-Agents (UA) sekcijama pregledača mogu izazvati probleme kod manjeg broja sajtova, piše Engadget pozivajući se na izveštaj Bleeping Computer-a.

Mozilla je prošle godine počela da se bavi ovim pitanjem i započela eksperiment kako bi otkrila da li će verzija 100 uticati na sajtove i objavila je rezultate na svom blogu.

To je uticalo na mali broj sajtova, ali neki su bili prilično veliki, koji nisu mogli da analiziraju User-Agents niz koji sadrži trocifreni broj. Među pogođenim sajtovima su HBO Go, Bethesda i Yahoo, prema sajtu za praćenje.

Potencijalne greške mogu da budu poruke poput “pregledač nije podržan”, probleme sa prikazivanjem sajta, grešku 403 i druge.

Kako je ovo moglo da se dogodi?

"Bez jedne specifikacije koju je potrebno pratiti, različiti pregledači imaju različite formate za User-Agent nizove i raščlanjivanje (parsing) User-Agenta specifičnog za lokaciju", kaže Mozilla u svojoj objavi.

"Moguće je da neke biblioteke za raščlanjivanje mogu imati “tvrdo” kodirane pretpostavke ili greške koje ne uzimaju u obzir trocifrene brojeve glavnih verzija programa".

Srećom, developeri imaju plan.

Ako postoje problemi sa sajtovima koji se ne mogu rešiti pre nego što se verzije objave, oba pregledača će zamrznuti brojeve verzija na 99 u User-Agents nizovima ili će uneti zamene koda da bi se rešili problemi

Oba pregledača su takođe zamolila developere da testiraju svoje sajtove sa Firefox/Chrome 100 User-Agentima.

Pregledači bi trebalo da stignu 29. marta (Chrome) i 3. maja (Firefox).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA