≫ 

Kripto berze odbijaju da zamrznu sve ruske račune kako je Ukrajina zatražila

Unilateralna zabrana “bila bi protiv svega zbog čega kripto postoji”, kaže berza Binance.

  • 5
bitkoin, kriptovalute Foto: Freepik

Neke od najvećih kripto berzi, uključujući Coinbase i Binance, odbijaju zahtev Ukrajine da zamrznu sve ruske račune, rekavši da bi to naškodilo civilima i bilo bi u suprotnosti sa svim idealima kripto finansija.

“Jednostrano odlučivanje da se ljudima zabrani pristup njihovim kriptovalutama bilo bi protiv svega zbog čega kripto postoji”, rekao je portparol Binance berze za CNBC.

U tvitu, potpredsednik ukrajinske vlade Mihailo Federov zatražio je od velikih kripto berzi da zamrznu sve račune Rusije i Belorusije, a ne samo naloge sankcionisanih oligarha.

“Od ključnog je značaja zamrznuti ne samo adrese povezane sa ruskim i beloruskim političarima, već i sabotirati obične korisnike”, rekao je on.

Takav potez bi bio u skladu sa sankcijama SAD i Evropske unije protiv ruskih banaka i rukovodstva koje su osmišljene da osakate ekonomiju zemlje.

Međutim, zamrzavanje kriptovaluta može direktno uticati na obične građane Rusije.

Coinbase je saopštio da već sankcioniše bilo koje osobe ili entitete u Rusiji u skladu sa zakonom, ali neće ići dalje.

“Jednostrana i potpuna zabrana kaznila bi obične ruske građane koji trpe istorijsku destabilizaciju valute kao rezultat agresije njihove vlade protiv demokratskog suseda”, rekla je berza Coinbase.

Binance je na sličan način naveo da neće “jednostrano zamrznuti milione naloga nevinih korisnika“.

Kao što smo pisali kriptovalute verovatno imaju svoj prelomni trenutak u pozadini globalne neizvesnosti i napetosti, a porast bitkoina dolazi u momentu kada su SAD uvele dalje sankcije Rusiji. Vašington je ciljao rusku centralnu banku, efektivno zabranjujući Amerikancima da posluju sa njom, kao i zamrzavanje njene imovine u SAD.

Rasprava se vodi oko toga da li bi Rusija mogla da koristi bitkoin da izbegne sankcije.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA