≫ 

Američki predsednik želi da zabrani oglašavanje namenjeno deci

“Vreme je da zahtevamo od tehnoloških kompanija da prestanu da prikupljaju lične podatke naše dece”

  • 6
Džo Bajden Joe Biden Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden je zatražio od Kongresa da primeni nove zakone za povećanje bezbednosti dece na Facebook-u, TikTok-u i drugim platformama društvenih medija.

“Vreme je da se ojača zaštita privatnosti, zabrani ciljano oglašavanje deci, zahtevaju tehnološke kompanije da prestanu da prikupljaju lične podatke o našoj deci”, rekao je Bajden.

Da bi počela da sprovodi te promene, Bela kuća će posebno tražiti sredstva za proučavanje pitanja bezbednosti dece na društvenim medijima.

Bajden takođe planira da zatraži 5 miliona dolara u budžetu za narednu godinu za istraživanje uticaja društvenih medija na mentalno zdravlje, a istovremeno će pokrenuti “nacionalni centar izvrsnosti za društvene medije i mentalne bolesti”.

Cilj toga je da se razviju nove smernice o uticaju upotrebe društvenih mreža na adolescente.

Čini se da je veliki deo motivacije za promene došao zbog uzbunjivača u Facebook-u Frensis Haugen, koja je prisustvovala obraćanju kao gošća prve dame SAD-a Džil Bajden, piše Engadget.

Frensis Haugen je nedavno svedočila pred Kongresom, optužujući kompaniju Meta da zanemaruje bezbednost dece na platformi.

Prošlog meseca, par senatora predstavio je nacrt Zakona o bezbednosti dece na mreži (KOSA), koji bi roditeljima i deci dao veću kontrolu nad njihovom privatnošću i bezbednošću na društvenim mrežama, a istovremeno postavljajući pravila za društvene mreže.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA