Coinbase kaže da blokira 25.000 kripto adresa povezanih sa Rusijom

 
 
 ≫ 
  • 3

Platforma kaže da su kriptovalute loše za izbegavanje sankcija

Jedna od najvećih kripto berzi na svetu, Coinbase, kaže da trenutno blokira 25.000 kripto adresa povezanih sa ruskim ljudima ili entitetima, braneći se tako od tvrdnji da bi Rusija mogla da izbegne sankcije pomoću kriptovaluta.

U juče objavljenom postu na blogu, glavni pravni službenik kompanije Pol Greval objasnio je kako je finansijska razmena u skladu sa novim pravilima nametnutim usred tekuće invazije na Ukrajinu.

To uključuje korišćenje “sofisticirane blokčejn analitike” za identifikaciju naloga koji su indirektno povezani sa zabranjenim korisnicima.

Coinbase je naveo da je 25.000 blokiranih naloga “povezano sa ruskim pojedincima ili entitetima za koje verujemo da su uključeni u nezakonite aktivnosti”.

Nije precizirano kada su tačno blokirani ili koliko su ova ograničenja povezana sa trenutnim sankcijama - u jednom primeru, Coinbase je naveo sankciju iz 2020. protiv određenog ruskog državljanina sa kojim se povezivalo oko 1.200 naloga.

“Sankcije igraju vitalnu ulogu u promovisanju nacionalne bezbednosti i odvraćanju od nezakonite agresije, a Coinbase u potpunosti podržava ove napore“, rekao je Greval.

Iako kripto novčanici mogu biti anonimni i ne zahtevaju rad sa tradicionalnim bankama, Greval ističe da su transakcije “usledive, trajne i javne” — što potencijalno može da olakša razbijanje nezakonitih naloga, sprečavajući ih da kupuju ili prodaju kriptovalute preko platforma kao što je Coinbase.

“Digitalna sredstva imaju svojstva koja sama po sebi onemogućavaju uobičajene pristupe izbegavanju sankcija.”

Osnivač Binance-a Čengpeng Žao nazvao je kriptovalute “premalim za Rusiju”, navodeći izuzetno nisku stopu usvajanja kriptovaluta u Rusiji.

“Ruskoj vladi i drugim sankcionisanim akterima bile bi potrebne gotovo nedostižne količine digitalne imovine da bi se smisleno suprotstavili trenutnim sankcijama”, napisao je Greval.

Dosadašnje sankcije ne zahtevaju blokiranje običnih ruskih građana, uprkos pozivima Ukrajine da kripto berze blokiraju sve ruske naloge.

Rusija je sve više izolovana od većeg nekripto finansijskog sistema. Između ostalog, Visa i Mastercard su obustavile rad u zemlji tokom vikenda.

Najnovije informacije o Ukrajini pratite u našem specijalnom blogu iz časa u čas.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hoogar

    8. mart 2022 | 12:18

    Po kom zakonu neko moze da blokira tudja sredstva ako taj nije krimos.. .lopov..prevarant....da li je to zapadna demokratija ...

  • Kosta

    8. mart 2022 | 14:06

    Joj što volim ovakve vesti. Udrite na Ruje što jače.

  • Милош

    9. mart 2022 | 08:01

    Сва поента крипто валута је безбедност и анонимност.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA