≫ 

Snouden sigurno sa osmehom na licu: Twitter optimizuje sajt za Tor mrežu

Ovaj potez društvene mreže može da omogući Rusima da zaobiđu zabrane koje su nametnute

  • 1
Tviter, Twitter Logo Tor Foto: Pixabay, Wikimedia/The Tor Project

Twitter pokreće verziju svog sajta kao Tor onion servis, na taj način optimizujući platformu za mrežu koja štiti privatnost i izbegava cenzuru.

Softverski inženjer Alek Mafet objavio je vest juče na Twiteru, opisujući to kao “verovatno najvažniji i dugoočekivani tvit koji sam ikada tvitovao“.

Mreža Tor je takođe dodata na Twitter-ovu listu podržanih pregledača.

Tor je slobodan softver za omogućavanje anonimne komunikacije. Ime je akronim dobijen iz originalnog imena projekta (engl. The Onion Router).

Tor rutira Internet saobraćaj kroz slobodnu, svetsku, volontersku mrežu sastavljenu od više hiljada releja kako bi prikrili korisnikovu lokaciju i upotrebu od strane bilo koga ko nadgleda mrežu, ili vrši kontrolu saobraćaja.

Slojevitost Tor mreže je razlog zbog kojeg svi domeni u ovoj mreži nose ekstenziju .onion. Da bi se došlo do nekog sloja u sredini potrebno je dekriptovati sve slojeve koji mu prethode tako da svaki nod u ovoj mreži prepoznaje samo prvi nod do sebe sa kojeg je upit došao i sledeći nod prema kojem ga prosleđuje.

Tor je namenjen za zaštitu privatnih podataka korisnika, kao i njihove slobode i mogućnosti da sprovodi poverljivu komunikaciju držeći njihove Internet aktivnosti izvan mogućnosti da budu praćene.

Jedan od najpoznatijih korisnika i zagovornika ove mreže je Edvard Snouden.

"Mislim da je Tor najvažniji tehnološki projekat za poboljšanje privatnosti koji se danas koristi. Ja lično koristim Tor stalno", rekao je Snouden prilikom jednog intervjua.

Twitter Tor usluga je dostupna na https://tvitter3e4tikl4kiajtrzo62zg5vztmjuricljdp2c5kshju4avioid.onion dok koristite Tor pretraživač ili sličan alat.

Iako ste već mogli da pristupite običnoj veb lokaciji Twitter-a preko Tor-a, novopokrenuta verzija dodaje više slojeva zaštite već anonimnom iskustvu pregledavanja i dizajnirana je posebno za tu mrežu.

Tajming je više nego pogodan. Ovo će omogućiti Rusima da koriste ovu društvenu mrežu uprkos naporima njihove zemlje da cenzuriše društvene aplikacije poput Facebook-a (koji već ima Tor) i komunikacione alate kao što je Zello.

To, naravno, nije jedina upotreba. Tor servis bi takođe mogao da pomogne stanovnicima drugih zemalja koje blokiraju Twitter, kao što su Kina, Iran i Severna Koreja. To bi takođe moglo pomoći i drugde - možete koristiti Tor za objavljivanje bez prevelike brige da bi drugi mogli da prate vašu onlajn aktivnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    9. mart 2022 | 17:40

    Нека Руси направе сличну заобилазницу за Раша Тудеј и Спутњик апликације. Да се могу скидати директно од Руса, пошто их је гугл избацио из гугл плеј продавнице ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA