≫ 

“Deepfake” Zelenskog mogao bi da bude “vrh ledenog brega” u informacionom ratu, upozoravaju stručnjaci

Video, koji prikazuje ukrajinskog predsednika kako govori svojim vojnicima da polože oružje i predaju se, je takozvani “deepfake” i trajao je oko minut

  • 5
Volodimir Zelenski Volodymyr Zelenskyy Ukrajina predsednik Foto: Tanjug/AP

Lažni video koji prikazuje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kružio je društvenim mrežama, a hakeri su ga u sredu postavili i na sajt jedne ukrajinske novinske agencije.

Video, koji prikazuje ukrajinskog predsednika kako govori svojim vojnicima da polože oružje i predaju se, je takozvani “deepfake” i trajao je oko minut.

Deepfake je tehnologija zasnovana na veštačkoj inteligenciji i uglavnom se koristi kako bi se kreirali događaji koji se nisu desili.

Deepfake koristi dva modela mašinskog učenja. Prvi model skenira snimke i slike, a onda iz njih stvara novi sadržaj. Drugi model pokušava da otkrije koliko je video verodostojan.

Kada drugi model više ne pronalazi "greške" tada se smatra da je deepfake spreman.

Još nije jasno ko je kreirao deepfake, ali vladini zvaničnici u Ukrajini već nedeljama upozoravaju na mogućnost da Rusija širi manipulisane video snimke u okviru svog informacionog rata. Ukrajinska vojna obaveštajna agencija objavila je ovog meseca video snimak o tome kako se deepfake snimci koje sponzoriše država mogu iskoristiti za sejanje panike i konfuzije.

Heni Farid, ekspert za digitalnu forenziku sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju rekao je da je ovaj primer “samo vrh ledenog brega”.

Kako je Telegraf.rs pisao, sam predsednik Ukrajine kasnije se oglasio na Istagramu povodom lažnog snimka rekavši da “nećemo polagati oružje do naše pobede”.

Istraživači su rekli da uprkos tome što deepfake nije posebno sofisticiran, ipak ga treba smatrati opasnim.

“Deepfake nije baš dobro urađen”, rekao je Sem Gregori iz grupe za ljudska prava Witness, koja je specijalizovana za otkrivanje neautentičnih medija u kriznim situacijama.

On je rekao da je ukrajinska vlada uspela brzo da sanira situaciju upozoravajući na izmanipulisane video snimke nedeljama pre nego što je ovaj objavljen, kao i zbog činjenice da je sam Zelenski rekao da je video lažan. Ovo je pomoglo da se uspori širenje snimka na Zapadu, dodaje on.

Štaviše, video bi, bez obzira na to odakle dolazi i kakvog je kvaliteta, potencijalno mogao da natera neke ljude da dovode u pitanje istinitost video snimaka Zelenskog u budućnosti, rekli su istraživači.

“Konkretno, postoji i pitanje takozvane dividende lažova (engl. liar’s dividend) gde je lako tvrditi da je pravi video falsifikovan i staviti odgovornost na drugu stranu da dokaže da je autentičan”, naglaša Gregori.

“To zagađuje informacioni ekosistem i baca senku na sav sadržaj koji se već bavi složenom temom rata”, rekao je Farid.

“Sledeći put kada predsednik ode na televiziju, neki ljudi će možda pomisliti: Čekaj malo — da li je ovo stvarno?”.

Facebook, YouTube i Twitter rekli su da je video od tada uklonjen sa njihovih platformi. Na ruskim društvenim mrežama, u međuvremenu, deljenje obmanjujućeg videa je pojačano, piše NPR.

Video: Obraćanje Zelenskog Kongresu SAD: Ispraćen aplauzom na velikom video-bimu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    17. mart 2022 | 13:16

    A prikažite gde kao gej igra sa svojom grupom biće jasno

  • LAZ

    17. mart 2022 | 14:35

    Ne naseda svet na lazi ni Zelenskog ni njegovih mentora. Svet je to davno apsolviro, nema dalje. Kraj!!!

  • Рус

    17. mart 2022 | 14:08

    Ovaj video je trebao da dodje na red za 10 dana, ali su pomešali i pustili ranije..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA