≫ 

Google Chrome 100 “sapliće” veb sajtove koji ne podržavaju trocifrene verzije

Problemi sa verzijom 100 su retki, ali utiču i na Mozilla Firefox i Microsoft Edge

  • 1
Google Chrome Andoid Foto: Shutterstock

Google je u utorak objavio Chrome 100, verziju popularnog pregledača koji može “saplitati” veb stranice koje nisu napisane tako da mogu da obrađuju trocifrene brojeve verzija. To je problem koji, iako retko, pogađa i ljude koji koriste Mozilla Firefox ili Microsoft Edge.

Problem se pojavljuje jer programeri ponekad pokušavaju da prilagode svoje veb lokacije za određene verzije pretraživača. Pregledači dele svoj broj verzije kroz kratki tekstualni opis koji se zove string korisničkog agenta (user agent string), ali skripte veb lokacije ponekad izdvajaju samo dve od tri cifre u broju verzije.

Zbog ovoga neke veb stranice uopšte ne mogu da funkcionišu ili prikazuju iskačući prozor koji pogrešno tvrdi da je vaš pregledač zastareo.

Problemi sa korišćenjem Chrome-a, Firefox-a i Edge-a prijavljeni su na različitim sajtovima, čak je i Mercedes-Benz sajt imao problema, IMB banka u Australiji, pa i Indijska organizacija svemirskih resursa.

Neki sajtovi napravljeni pomoću alata za kreiranje veb lokacija Duda takođe su imali probleme, prema Chrome-ovom alatu za praćenje grešaka.

Softver koji se pokvari kako vreme prolazi nije ništa neobično. Programeri prave greške, softverske osnove poput iOS-a i Windows-a se menjaju svake godine, inženjeri ažuriraju standarde internet komunikacije i onlajn usluge menjaju svoje programske interfejse.

Međutim, sa milijardama korisnika Chrome-a, ovo može biti problem globalnih razmera.

Problem sa brojem verzije pregledača liče na čuveni Y2K problem pre 22 godine, kada je softver koji je beležio samo poslednje dve cifre godine odbačen kada je 1999. postala 2000.

Sličan problem doći će i 2038. kada 32-bitni broj koji neki računari koriste za brojanje sekundi od 1. januara 1970. više neće biti dovoljno velik.

Mozilla je upozorila na slične probleme za Firefox, koji će dostići jubilarnu 100. verziju već 5. maja. Firefox uključuje listu “intervencija” koje mogu da reše probleme. Microsoft Edge, koji je sada zasnovan na Google-ovom Chromium-u takođe može imati problema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    31. mart 2022 | 12:06

    Šapić ima najveće šanse a kvota na njega je baš dobra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA