≫ 

Nemačka je ugasila jedno od najvećih ilegalnih darknet tržišta i zaplenila oko 23 miliona evra u bitkoinima

Tržište je imalo oko 17 miliona naloga kupaca i više od 19.000 naloga dobavljača

  • 0
Darknet, Nemacka Foto: Profimedia/AFP

Nemačka policija saopštila je u utorak da je ugasila ilegalno darknet tržište Hydra, najveću takvu mrežu na svetu, i zaplenila bitkoine u vrednosti od 23 miliona evra.

Darknet se može definisati kao okvir u kome je pristup ograničen na nivo mreže.

TOR, Freenet, I2P, Zeronet, ali i privatni VPN servisi spadaju u tu kategoriju (autentifikacijom i povezivanjem na privatni VPN servis kriptuje se i sakriva vaš saobraćaj od neprivilegovanih sistema, odnosno od vašeg internet provajdera, CDN-a i drugih servisa koji mapiraju internet saobraćaj i omogućuju njegov protok).

Dakle, mrežni saobraćaj preko ovih okvira je maskiran, a detaljnijom analizom se može otkriti na koji je darknet korisnik povezan i koliki saobraćaj generiše, ali ne nužno i koje je sajtove posećivao i koji je sadržaj tog saobraćaja.

Kada surfujete “regularnim” internetom, vaš internet provajder i posrednici između vas i posećenog sajta mogu jasno videti sadržaj saobraćaja koji ste generisali.

Osnovana 2015. godine, na Hydra tržištu prodavale su se ilegalne droge, ukradeni podaci o kreditnim karticama, falsifikovan novac i lični dokumenti i druge stvari.

Tržište je imalo oko 17 miliona naloga kupaca i više od 19.000 naloga dobavljača, prema nemačkoj federalnoj policiji Bundeskriminalamt BKA.

“Hydra je verovatno bila najveće ilegalno tržište po prometu u svetu”, gde je prodaja prešla više od 1,2 milijarde evra samo u 2020. godini, navodi BKA u saopštenju.

Istražitelji su preuzeli kontrolu nad Hidrinim serverima u Nemačkoj i tržište je "ugašeno", saopštila je BKA.

“Bitcoin bank mixer” koji pruža platforma, što je usluga za prikrivanje digitalnih transakcija, posebno je otežao istragu, dodaje se.

Istražitelji ne znaju da li Hydra takođe ima servere u drugim zemljama, ali "pretpostavljaju da je ovo bilo glavno čvorište" infrastrukture mreže, rekao je portparol kancelarije za internet kriminal frankfurtskog tužilaštva za AFP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA