• 0
 ≫ 

Twitter pokrenuo pilot projekat u Americi: Da li je ovo kraj obmanjujućim tvitovima?

 ≫ 

Program Birdwatch je uzbudljiv korak ka boljem internetu

  • 0
US Elon Musk Twitter

Foto: Tanjug/AP

Program nalik na fact-checking, "Birdwatch", koji je Twitter počeo da razvija pre više od godinu dana, od juče je dostupan na američkom tlu, sa samo jednim ciljem - da omogući transparentniju i verodostojniju komunikaciju na platformi.

Naime, na programu "Birdwatch" radi veliki broj saradnika koji za određene tvitove "lepe" beleške i na taj način onemogućavaju širenje dezinformacija.

Program je dizajniran da prikaže beleške koje su informativne i korisne, što je moguće većem broju ljudi, zahvaljujući onome što je poznato kao "algoritam za premošćivanje".

Evo kako funkcioniše

U mnogim onlajn prostorima, posebno onima koji koriste rangiranje zasnovano na angažmanu, veća je verovatnoća da će sadržaj koji izaziva podele postati viralan.

Da bi bile prikazane na tvitu, beleške Birdwatch-a treba da budu korisne ljudima koji su imali tendenciju da se ne slažu u svojim prethodnim stavovima.

To znači da ne odlučuje jedan saradnik o sadržaju koji će biti prikačen za tvit, niti određena grupa, već da se u obzir uzimaju i "korisne" i "nekorisne" ocenjene beleške, a zatim biraju one koje mire "pristrasnost prema podeli".

Upotreba premošćivanja od strane Birdwatch-a za ljude koji se ne slažu je uzbudljiv korak ka boljem internetu – onom koji podržava one koji grade zajednički jezik.

Rezultati istraživanja

Prema rezultatima četiri istraživanja sprovedena u različito vreme između avgusta 2021. i avgusta 2022., osoba koja vidi belešku Birdwatch-a ima u proseku 20-40 odsto manje šanse da se složi sa suštinom potencijalno obmanjujućeg tvita nego neko ko vidi tvit sam.

Učešće u anketi se kretalo od 3.000 do više od 19.000 učesnika, a rezultati su bili dosledni tokom godine, čak i kada su se vesti i teme tvitova menjale.

Takođe otkriveno je da u proseku 15-35 odsto manja verovatnoća da će osoba na Twitter-u koja vidi belešku, izabrati da lajkuje ili retvituje tvit,  nego neko ko vidi sam tvit.

Birdwatch poziva i druge korisnike Twittera da postanu saradnici preko GitHub-a i daju svoj doprinos transparentnijoj platformi.

Upravo, Birdwatch je pušten tik pred američke izbore za Kongres, kada je pojava "dezinformacija na Twitteru" snažnija nego ikad.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok