Evo suspendovanih Twitter naloga koji su vraćeni otkako je Ilon Mask preuzeo društvenu mrežu

Tramp je jedna od nekoliko kontroverznih ličnosti kojima su ponovo aktivirani nalozi na Twitteru

  • 1
Donald Tramp, Elon Mask, Twitter

Foto: Tanjug/AP

Mesecima pre nego što je preuzeo kontrolu nad Twitter-om, Ilon Mask je kritikovao ovu društvenu mrežu zbog "nepoštovanja principa slobode govora", govoreći čak i da aplikacija "fundamentalno podriva demokratiju".

Mask, koji je sebe ranije nazivao "apsolutistom slobode govora", koristi sada svoju moć, praveći izmene na sajtu, koje često deluju kao običan hir.

Twitter je u neprekidnom haosu otkako je Mask preuzeo vlast 27. oktobra. Zaposleni su otpušteni, verifikacija sada košta 7,99 dolara, a mnogi nalozi su suspendovani. Neki nalozi koji su prethodno bili zabranjeni ili suspendovani su ponovo oživljeni, ali na tipičan Maskov način, ni to vraćanje nije prošlo bez kontroverzi.

Evo naloga koji su vraćeni:

Donald Tramp

Twitter, koji je bio za Trampa glavno oruđe za komunikaciju tokom njegovih predsedničkih dana, trajno je u januaru prošle godine ukinuo njegov nalog sa 88 miliona pratilaca. Njegova strana je ukinuta zbog, kako je obrazloženo, ponovljenog podsticanja na nasilje i nakon nereda njegovih pristalica u Kapitol hilu.

Politico je izvestio da je Tramp "apsolutno poludeo" nakon zabrane i da je pokušavao da shvati koje su mu opcije. Na kraju je u februaru pokrenuo novu aplikaciju za društvene medije pod nazivom Truth Social, koja je bila sve, samo ne dobra.

Donald Tramp Ohajo međuizbori

Foto: Tanjug/AP

Trampov nalog je vraćen nakon što je Ilon Mask u petak uveče na Twitteru objavio anketu u kojoj je pitao korisnike platforme da li Tramp treba da bude vraćen.

"Narod je progovorio. Tramp će biti vraćen. Vox Populi, Vox Dei", napisao je Mask u subotu uveče.

Ipak, bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da nema nameru da se vraća na Twitter. 

Endru Tejt

Kontroverzni influenser Endru Tejt suspendovan je sa Twittera još 2017. godine nakon što je prekršio uslove korišćenja usluge kompanije. NBC je izvestio da je Tejt tvitovao da žene treba da "snose određenu odgovornost" za seksualno zlostavljanje, što je inicirao suspenziju.

Endrju Tejt

Foto: Printscreen/Youtube

Tejt je postao vođa nove generacije "manosfere" i često izbacuje mizogine i nasilne komentare o ženama.

Posle pet godina, njegov nalog na Twitteru je vraćen.

Džordan Piterson

Kanadski psiholog Džordan Piterson je privremeno suspendovan sa Twittera nakon što je 28. juna prekršio politiku firme. Naime, Piterson je transrodnog glumca Eliota Pejdža (rođena Elen Pejdž) nazvao "mrtvim imenom", odnosno imenom koje je imao pre nego što je promenio pol.

Nakon što je suspendovan, Piterson je snimio skoro 15-minutni YouTube video, rekavši da bi radije umro nego da izbriše taj tvit.

Dr Džordan B. Piterson

Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Mikko Stig

Nakon Maskovog tvita 18. novembra u kojem je naveo da će Pitersonu vratiti nalog, izgledalo je da profesor uživa u povratku, postavljajući gomilu tvitova.

The Babylon Bee

The Babylon Bee, desničarski satirični sajt, zabranjen je u martu zbog "anti-trans komentara" protiv Rejčel Levin, trans žene koja trenutno radi kao pomoćnica američkog sekretara za zdravstvo. Nakon zabrane, direktor ove organizacije je napisao da "neće kompromitovati istinu da bi zadržali Twitter profil".

I njima je profil vraćen 18. novembra.

Keti Grifin

Nalog komičarke Keti Grifin je suspendovan, a zatim ponovo vraćen u roku od mesec dana.

Keti Grifin, Kathy Griffin

Foto: Profimedia/The Photo Access

Njen nalog je suspendovan u novembru nakon što je glumila Maska i ismevala ga u nekoliko tvitova. Nakon što je kopirala Maskovu profilnu sliku, Grifin je tvitovala: "Nakon žustre diskusije sa ženama u mom životu, odlučio sam da je glasanje za plavo za njihov izbor jedino ispravno. (One su takođe seksi žene, btw.) #VoteBlueToProtectWomen."

Iako je Piterson možda prihvatio Maskovu odluku, Grifin nije želela ni da čuje. Na Mastodonu, društvenoj mreži na koju su se okupili mnogi korisnici Twittera, Grifin je rekla: "Draga svemirska Karen, ne hvala".

Kanje Vest

Twitter profil Kanjea Vesta bio je suspendovan nakon nekih njegovih antisemitskih objava u oktobru.

ye, kanje vest

Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Vest je 20. novembra tvitovao: "Testiranje, testiranje da vidim da li je moj Twitter odblokiran", na šta je Mask odgovorio "Ne ubijaj ono što mrziš, sačuvaj ono što voliš".

Da li mislite da je ovim osobama trebalo da bude vraćen nalog?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA