• 0
 ≫ 

Jedan od najmoćnijih AI sistema nudi alternativu pretraživačima? Pitali smo ga da li će zameniti Google

 ≫ 

"Google je gotov", tvitovao je programer Džoš Keli, koji je uporedio odgovore Google-a i ChatGPT-a sa raznim upitima

  • 0
Veštačka inteligencija, IT, programiranje

Foto: Pixabay

Najnovija iteracija AI četbota koja "može da vas raspameti" dovela je do spekulacija da bi novi sistem mogao da revolucioniše čitave industrije, pa čak i potencijalno da zameni neverovatno popularne alate poput Google-ovog pretraživača, piše Independent.

ChatGPT, koji je kreirala vodeća laboratorija za istraživanje veštačke inteligencije OpenAI, služi kao model jezika opšte namene koji je sposoban da razume i generiše ljudske odgovore na širok spektar upita.

Za razliku od tradicionalnih pretraživača, koji se oslanjaju na podudaranje ključnih reči da bi pružili rezultate, ChatGPT koristi kombinaciju naprednih algoritama i veštačke inteligencije da bi razumeo nameru iza korisničkog upita.

To znači da korisnici mogu da traže informacije koristeći prirodni jezik, umesto da koriste određene ključne reči ili fraze, što ovog četbota potencijalno čini intuitivnijim kao alat za pronalaženje informacija.

"Format dijaloga omogućava ChatGPT-u da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje greške, ospori netačne premise i odbije neprikladne zahteve", objasnio je OpenAI u svom blogu.

Prethodni GPT-3 model OpenAI-ja su programeri koristili na različite načine – jedna žena mu je nedavno dala svoje dnevnike iz detinjstva kako bi razgovarala sa sobom – ali ovo je prvi put da je tehnologija postala dostupna na način koji je prilagođen potrošačima.

"Google je gotov", tvitovao je programer Džoš Keli, koji je uporedio odgovore Google-a i ChatGPT-a sa raznim upitima.

Ali da li je zaista sposoban da ospori dominaciju Google-a na tržištu?

Pogledajte šta je ChatGPT imao da kaže kada mu je naš portal postavio pitanje: "Da li bi ChatGPT ikada mogao da zameni Google?"

ChatGPT AI četbot

Printskrin: ChatGPT

"Ne, ChatGPT je konverzacijska inteligencija koja se koristi za generisanje odgovora na pitanja i nema mogućnost pretraživanja interneta kao što to radi Google. Njegova glavna funkcija je da pomaže korisnicima da dobiju odgovore na pitanja putem prirodne jezičke komunikacije", odgovorio nam je četbot.

Od njegovog lansiranja u sredu, ljudi su ga već koristili da odgovaraju na složena pitanja kodiranja, pišu scenarije za TV serije i pišu eseje.

ChatGPT trenutno nije u mogućnosti da pregleda internet ili pristupi bilo kakvim spoljnim informacijama, tako da nije u mogućnosti da pruži odgovore ili sugestije na lokalizovanija pitanja, kao što su preporuke restorana u određenom gradu.

Podaci koje su koristili da obuče ovaj model - knjige, članci i veb lokacije - idu samo do 2021. godine, tako da znanje ovog AI četbota nije ažurirano.

Ostala ograničenja uključuju povremene propuste u odgovorima koji zvuče uverljivo, ali su činjenično netačni. Programeri OpenAI-a su takođe priznali da je "često preterano opsežan" kada odgovara na zahteve.

"Znamo da postoji mnogo ograničenja", zaključio je OpenAI u svom blogu.

"Planiramo da redovno ažuriramo model kako bismo ga poboljšali u takvim oblastima... Uzbuđeni smo što ćemo lekcije iz ovog izdanja preneti u primenu sposobnijih sistema, baš kao što su ranije primene doprinele ovoj".

Očekuje se da će OpenAI predstaviti sledeću generaciju GPT-3, nazvanu GPT-4, u narednih nekoliko meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok