≫ 

Facebook preti da će zabraniti vesti u SAD zbog zakona o novinarstvu: Da li su na pomolu velike promene?

Meta kaže da Zakon o konkurenciji i očuvanju novinarstva ne priznaje da izdavači vesti dele sadržaj na Facebook-u "jer to koristi njihovom krajnjem rezultatu – a ne obrnuto"

  • 0
Facebook, palac gore, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Facebook upozorava da bi mogao da zabrani vesti u SAD ako Kongres usvoji zakon koji bi zahtevao da platforma pregovara i da nadoknađuje izdavačima za njihov sadržaj.

Endi Stoun, Metin šef komunikacija, rekao je na Twitteru da će Facebook "biti primoran da razmotri uklanjanje vesti" ako se usvoji Zakon o konkurenciji i očuvanju novinarstva (JCPA). Facebook je ranije zapretio da će blokirati vesti u Kanadi i Australiji kada su slični zakoni bili predloženi.

Uveden prošle godine uz dvostranačku podršku, JCPA bi omogućio izdavačima da pregovaraju sa platformama kao što su Facebook i Google o distribuciji svog sadržaja.

To bi trebalo da pruži izdavačima vesti veći uticaj na Big Tech i moglo bi da zahteva od Facebook-a da plati za objavljivanje vesti na svojoj platformu, nešto protiv čega se Facebook žestoko borio u prošlosti u drugim zemljama.

"Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao deo zakona o nacionalnoj bezbednosti, bićemo primorani da razmotrimo potpuno uklanjanje vesti sa naše platforme umesto da se podvrgnemo pregovorima po nalogu vlade koji nepravedno zanemaruju bilo kakvu vrednost koju pružamo novinskim kućama kroz povećan promet i pretplata", piše Stoun.

"Zakon o konkurenciji i očuvanju novinarstva ne prepoznaje ključnu činjenicu: izdavači i emiteri sami postavljaju svoj sadržaj na našu platformu jer je to od koristi za njihov krajnji rezultat – a ne obrnuto", zaključuje on.

Prošlog februara, Facebook je povukao vesti sa svoje platforme u Australiji upravo zbog ovakvih zakona i čak je poskidao stranice koje pripadaju vladinim agencijama.

Iako su vesti kasnije vraćene kada je australijski zakon izmenjen, The Wall Street Journal je izvestio da je kompanija možda namerno primenila haotičnu zabranu da bi dobila povoljne promene. Izmenjena verzija zakona daje izdavačima i platformama dva meseca da postignu dogovor ili da budu primorani na arbitražu, prenosi The Verge.

Facebook je slično zapretio i Kanadi zbog njihovog zakona o onlajn vestima, koji bi takođe zahtevao da platforma plaća za deljenje vesti.

Senatski odbor za pravosuđe usvojio je u septembru Zakon o konkurenciji i očuvanju novinarstva sa 15 prema 7 glasova, ali još uvek mora da prođe kroz kompletan Senat. Facebook nije jedini entitet koji se protivi ovom zakonu. Ukupno 26 organizacija, uključujući Public Knowledge i Electronic Frontier Foundation, napisalo je pismo poslanicima da se protivi. Sa druge strane široki spektar izdavača vesti podržava u potpunosti ovaj zakon.

Zabranom vesti na jednom od najvećih tržišta Facebook-a bila bi dramatična eskalacija - ali kompanija je dokazala da je spremna da koristi svaku taktiku samo da zaustavi ovakve zakone. Ukoliko ovakvi zakoni postanu norma širom sveta, pitanje je koliko će Facebook ili Google moći da se bore protiv njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA